Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prim-ministrul Ucrainei avertizează: Dacă ucrainenii pierd războiul cu Rusia, ar putea duce la Al Treilea Război Mondial

Din cauza întârzierii ajutorului pentru Ucraina, situația a devenit chiar critică pe câmpul de luptă. Rușii continuă să avanseze, iar ucrainenii nu au nici măcar cu ce să se apere, darămite să elibereze diverse zone de sub ocupația rusă.

Prim-ministrul Ucrainei avertizează că urmează Al Treilea Război Mondial

În acest context dramatic, prim-ministrul Ucrainei a făcut o nouă declarație îngrijorătoare. Denis Shmihal spune că urmează "Al Treilea Război Mondial" dacă ajutorul nu ajunge urgent și Ucraina pierde războiul.

Nu este prima dată când ucrainenii lansează un avertisment atât de alarmant cu privire la consecințele potențialei sale înfrângeri. Anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a spus că, dacă Rusia câștigă, Putin ar putea decide invadare Poloniei și astfel ar declanșa Al Treilea Război Mondial. La acel moment, oficialii ruși au ridiculizat aceste afirmații, pe care le-a caracterizat drept "mari prostii occidentale" și au spus că sunt menite să sperie Occidentul.

Numai că, de această dată, întârzierile atât de mari în furnizarea de ajutor chiar ar putea duce la o asemenea înfrângere.

  • De altfel, Zelenski și-a arătat frustrarea și a spus că Ucraina nu ar fi suferitatât de multe pierderi dacă ajutorul venea la timp. Iar ucrainenii au nevoie disperată de sisteme de apărare antiaeriană și de mult-așteptatele avioane de luptă F-16, care ar urma să ajungă în această vară.

Între timp, Mike Johnson a preciat că SUA ar urma să voteze sâmbătă pachetul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, care este blocat în Congres de câteva luni.

"Noi avem nevoie de acești bani ieri. Nu mâine, nici astăzi. Dacă nu vom putea să ne protejăm, Ucraina va cădea. Deci sistemul global de securitate va fi distrus și toată lumea va trebui să găsească un nou sistem de securitate. Sau vor fi multe conflicte, multe astfel de războaie și, în cele din urmă, ar putea duce la Al Treilea Război Mondial", a spus Denys Shmyhal, într-un interviu pentru BBC.

Dacă ar avea câștig de cauză în Ucraina, Rusia s-ar putea regrupa și ar urma să atace și Polonia în câțiva ani, după cum spun unii analiști, chiar dacă Polonia este țară NATO. Numai că un astfel de atac ar însemna activarea automată a articolului 5, care spune că "un atac asupra unui membru constituie un atac asupra tuturor", ceea ce ar declanșa intervenția forțelor armate ale tuturor aliaților. Iar Rusia este conștientă că nu ar face față, mai ales dacă ne referim la tehnologia modernă de care dispune Occidentul și la partea informațională.

Spionii ruși afectează mai multe țări occidentale

În interviul său, prim-ministrul Shmihal a fost chestionat în legătură cu o afirmație recentă a congresmanul republican Michael McCaul, care este șeful Comisiei pentru Afaceri Externe al SUA, potrivit căreia membrii propriului său partid erau "infectați" de propaganda rusă.

"Ar trebui să înțelegem că dezinformarea și propaganda influențează aici, în Statele Unite, pe mulți oameni. La fel și în Uniunea Europeană, dar și în Ucraina", a spus Shmihal.

Este știut faptul că acel ajutor pentru Ucraina este blocat în Congresul SUA din cauza opoziției republicanilor. Ei au condiționat votul și au spus că vor accepta, dar doar dacă vor fi revizuite și aspectele pentru securitatea frontierei SUA-Mexic și dacă se vor aloca fondurile necesare.

Președintele american Joe Biden a declarat că va semna pachetul în lege imediat ce va fi adoptat de Congres "pentru a trimite un mesaj lumii: suntem alături de prietenii noștri".

Soarta Ucrainei depinde clar de aprovizionarea cu arme din SUA și Occident, în general, pentru a continua lupta cu Rusia. Armata Kremlinului dispune de un număr superior de trupe și are muniție din abundență, după ce Putin a găsit modalități de a ocoli sancțiunile occidentale și a procurat armament și muniție din Coreea de Nord și Iran.

Astfel, ucrainenii sunt acum depășiți la aproape toate capitolele, deși în prima parte a războiului, au avut avantaj datorită tehnicii superioare occidentale. În ultimele luni însă militarii ucraineni au fost nevoiți să se retragă și să cedeze mai multe orașe-cheie, precum Avdiivka.

Oleksandr Tarnavski, un general care a supravegheat retragerea, a precizat că rușii aveau un avantaj de 10 la unu în ceea ce privește cel puțin muniția și a spus că retragerea era "singura soluție corectă". Pierderea orașului Avdiivka a fost cea mai grea pentru Ucraina de când trupele sale s-au retras din Bakhmut în mai 2023. Ambele retrageri au venit ca urmare a valurilor de militari și armament pe care Rusia i-a aruncat în luptă.

Unii oficiali militari se tem că Ucraina ar putea pierde războiul chiar în acest an

Recent, generalul Richard Barrons, un fost comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie, a declarat că se teme că Ucraina ar putea fi înfrântă în acest an dacă nu i se oferă cele necesare măcar pentru a-și menține liniile: "Vedem că Rusia atacă în prima linie, folosind un avantaj de cinci la unu în ceea ce privește artileria, muniția și a surplusului de oameni. Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga. Iar când ajunge la acel punct, de ce vor vrea oamenii să mai lupte și să moară?"

În căutarea unor măsuri care să mai diminueze pierderile, executivul ucrainean a decis reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani.

Președintele Zelenski a declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși din 2022, dar oficialii americani estimează că cel puțin 70.000 au murit și mulți alții sunt răniți. De cealaltă parte, cifrele ar fi cam aceleași dar rușii ar avea mai mulți răniți.

Rusia a luat măsuri și și-a transformat baza industrială într-o economie de război, cheltuind 40% din buget național pentru industria apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE