Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski a semnat legea privind mobilizarea militară. Când va intra în vigoare legea

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat legea privind mobilizarea militară marți, o măsură care a stârnit multe dezbateri. Această lege urmează să intre în vigoare într-o lună de la publicarea oficială, conform unui anunț de pe site-ul Radei Supreme și confirmării dată de Reuters.

Cu o scădere a numărului de voluntari pentru serviciul militar, Ucraina a muncit la această lege timp de mai multe luni. Proiectul de lege a fost adoptat de parlament pe 11 aprilie, cu o majoritate confortabilă de 283 de voturi.

Legea, care impune sancțiuni mai aspre pentru cei care evită serviciul militar, a stârnit controversă din cauza eliminării unei prevederi care permitea demobilizarea soldaților după 36 de luni de serviciu, o măsură care a fost criticată de cei care se află în linia frontului de mai bine de doi ani.

Guvernul ucrainean a promis că problema demobilizării va fi abordată printr-o lege separată, dar încă nu s-a stabilit o dată pentru acest demers.

Forțele armate ucrainene, slăbite de o contraofensivă eșuată vara trecută și de fluctuațiile în sprijinul occidental, se luptă să respingă atacurile rusești în mai multe zone ale frontului din estul și sudul Ucrainei. Pentru aceasta, este crucială creșterea numărului de recruți și asigurarea unui aprovizionament adecvat cu muniție. Recent, autoritățile de la Kiev au decis să reducă vârsta maximă de recrutare de la 27 la 25 de ani.

În paralel, sancțiunile împotriva celor care încearcă să scape de mobilizare vor fi mai severe. De asemenea, legea facilitează procedurile de înrolare prin crearea unui sistem digital special.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE