Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul rus va anunţa în curând categoriile scutite de la mobilizare

Publicat de: Bianca Chirilă

Guvernul rus va anunţa „foarte curând" care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea rezerviştilor cu experienţă militară pentru a lupta în războiul din Ucraina, a informat miercuri Kremlinul, transmite Agerpres.

În conferinţa sa de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze posibilitatea închiderii frontierelor pentru a împiedica cetăţenii să se sustragă apelului după informaţii despre o creştere a vânzării de bilete doar dus în afara Rusiei.

La întrebarea dacă Rusia îşi va închide frontierele celor care sunt vizaţi de mobilizare, Peskov a declarat: „Nu pot să răspund la această întrebare. Există dispoziţii în acest sens în legislaţia în vigoare".

Guvernul rus va decide în scurt timp care cetăţeni vor fi autorizaţi să amâne răspunsul la convocare

El a mai spus că guvernul rus va decide în scurt timp care cetăţeni vor fi autorizaţi să amâne răspunsul la convocare.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, declarase anterior că Rusia va mobiliza circa 300.000 de noi soldaţi pentru conflictul în Ucraina. El a declarat că numai cei care au servit deja în forţele armate vor fi eligibili pentru a fi convocaţi, în timp ce studenţii vor fi excluşi.

Kremlinul a declarat în mai multe rânduri că nu va trimite recruţi, tineri care execută un stagiu obligatoriu de 12 luni în forţele armate, în Ucraina.

În conferinţa sa de presă, Peskov s-a eschivat să răspundă întrebărilor unor jurnalişti despre conţinutul celui de-al şaptelea punct din decretul prezidenţial privind mobilizarea parţială, care nu putea fi citit, limitându-se să afirme că este „secret de serviciu".

Punctul 7 din decretul prezidenţial e „secret de serviciu”

Potrivit lui Peskov, conţinutul celui de-al şaptelea punct este secret, fiind destinat exclusiv utilizării oficiale, dar adăugând totuşi că acesta se referă la numărul de cetăţeni care ar urma să fie mobilizaţi efectiv.

„Ceea ce vă pot spune este că aşa cum a declarat Serghei Kujughetovici Şoigu în interviul său este vorba de 300.000 de oameni", a spus el.

Decretul publicat pe site-ul preşedinţiei ruse conţine nouă puncte.

Conform decretului, mobilizarea parţială nu îi va afecta pe cei care efectuează în prezent stagiul militar obligatoriu şi pe studenţi. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE