Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mike Johnson spune că ajutorul pentru Ucraina va fi votat. Gură de oxigen pentru armata ucraineană

Camera Reprezentanților din SUA va vota, cel mai probabil sâmbătă, pachete de ajutoare financiare pentru Ucraina, Israel și Tawian. Anunțul a fost făcut de șeful republican al instituției, Mike Johnson. Iar președintele american a subliniat că va susține propunerea.

Ajutorul pentru Ucraina va fi votat

Este vorba de trei proiecte de legi separate. Ucraina va primi 61 de miliarde de dolari pentru a se apăra în fața atacurilor rusești. Iar fondurile destinate Israelului se ridică la 26 de miliarde de dolari și 8 miliarde de dolari pentru aliaţii din Indo-Pacific, precum Taiwan.

Aceste fonduri au stat blocate luni bune în Congresul american, din cauza unor dispute între democrați și republicani, deși Joe Biden a cerut în repetate rânduri votarea pachetelor de ajutoare militare și financiare.

Republicanii au blocat aceste ajutoare pentru că puneau condiții, în special ca măsurile de securitate la frontiera SUA - Mexic să fie îmbunătățite.

Potrivit publicației Monitorulapărării, Johnson a fost pe punctul de a-și pierde locul de muncă din cauza modului în care a acţionat cu privire la ajutorul pentru Ucraina, care a ajuns într-o situație disperată pe front, în războiul cu Rusia. Odată cu aprobarea acestor ajutoare, vor fi votate și alte propuneri care vizează politica externă americană.

Cele 61 de miliarde de dolari destinate Ucrainei vor fi folosite defalcat. De exemplu, "13,8 miliarde vor fi folosite prin programul Iniţiativa de Asistenţă în Securitate pentru Ucraina, 13,4 miliarde pentru înlocuirea şi repararea armelor deja trimise Ucrainei şi instrucţia militarilor ucraineni, iar 1,6 miliarde de dolari, în cadrul Finanţării Militare Străine (FMF), care oferă granturi pentru achiziţia de arme de la producătorii americani. De asemenea, 9 miliarde de dolari vor fi transferaţi Ucrainei sub formă de împrumuturi", după cum precizează sursa citată.

În acest pachet există și o prevedere separată, prin care SUA va trimite Ucrainei rachete ATACMS cât mai repede. Dar această decizie poate fi amânată chiar de către Biden, cel care susținea de mult timp trimiterea ajutorului către ucraineni. El ar putea lua această decizie doar dacă ar afecta "securitatea şi interesele naţionale ale SUA".

Votul pentru aceste pachete va avea loc sâmbătă. Dacă sunt aprobate, ele vor merge la Senat și apoi la președintele Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE