Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin a trasat Armatei un nou obiectiv. Trebuie să fie realizat până la "Ziua Victoriei Rusiei", pe 9 mai

Depășiți numeric și ca muniție, ucrainenii se chinuie să reziste cu greu asalturilor Rusiei. Nu numai că nu prea pot sa facă față, dar chiar pierd teritoriu, după cum au avertizat specialiștii. De altfel, rușii au anunțat aproape săptămânal că au cucerit diverse sate.

Între timp, Vladimir Putin le-ar fi trasat un nou obiectiv militarilor ruși, să cucerească orașul Ceasiv Iar până pe 9 mai, dată la care rușii sărbătoresc Ziua Victoriei sovietice asupra Germaniei naziste. Informația îi aparține chiar lui Rustem Umerov, ministrul Apărării din Ucraina.

El a făcut o vizită pe front, în zona în care se duc cele mai grele lupte, "situaţia este tensionată, rușii sunt în superioritate numerică și încearcă o străpungere la vest de Bahmut", după cum a spus Umerov, citat de France Press. Orașul Bahmut a fost cucerit de ruși în mai 2023, după multe luni de lupte sângeroase.

Putin a trasat Armatei obiectivul de a cuceri Cesiv Iar până pe 9 mai

Ministrul Apărării a întărit convingerile șefului Armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, care a spus și el că Rusia şi-a concentrat eforturile în zonă. Orașul Ceasiv Iar se află la mai puțin de 20 de kilometri de Bahmut și la 30 de kilometri de Kramatorsk, oraș aflat sub control ucrainean, iar o eventuală capturare a sa i-ar ajuta pe ruși să avanseze spre Donețk.

Sîrski a recunoscut că situația de pe front "s-a deteriorat considerabil", însă a spus că apărătorii ucraineni din zona care va fi atacată au primit armament și muniție suplimentare. El a precizat că rușii continuă să aibă pierderi uriașe, dar că nu se opresc și trimit noi valuri de oameni, pentru a captura acest oraș și a obține "succese tactice".

Pe lângă lipsa de muniție, armata ucraineană duce lipsă acută de personal și are dificultăți în a-i recuta, iar ultima lege privind mobilizările și încorporările a stârnit diverse controverse și nemulțumiri.

Ucraina are, în continuare, nevoie de apărare aeriană performantă. Mult-așteptatele avioane F-16 ar urma să sosească în această vară, ceea ce ar urma să reprezinte o schimbare radicală pe front, după cum avertizează specialiștii. Numai că rușii anunță că le vor contracara. De altfel, chiar surse din interiorul armatei ucrainene au precizat că întârzierea livrării de avioane a făcut ca rușii să aibă timp să se pregătească pentru acestea. Totuși, era greu ca Ucraina să primească avioanele mai devreme pentru că piloții încă nu își terminaseră instruirea.

"Retorica nu apără cerul", a spus Volodimir Zelenski, care a amintit de eficiența cu care israelienii s-au apărat de atacurile iraniene: "Lumea a văzut ce este adevărata apărare. A văzut că este posibil".

Spre deosebire de Israel, Ucraina nu a avut avioane de luptă performante pentru a doborî un număr mare de drone și rachete de croazieră, după cum precizează Institutul pntru Studiul Războiului.

ISW a spus că apărarea antiaeriană ucraineană a avut rate medii de interceptare de aproximativ 46% pentru rachetele balistice, în timpul recentelor lovituri mari. În comparație, Israelul a avut un succes de 99% în contracararea a 300 de rachete și drone iraniene în doar două ore. E adevărat că israelienii au unele dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din lume.

"Ceasiv Iar este situat pe un teren înalt, apărabil. Dacă Rusia îl ia, ar putea crește rata de avans mai adânc în Donețk, ca parte a unei ofensive de vară așteptate. Forțele ruse vor trebui în continuare să traverseze canalul pentru a lua orașul, dar acum au ajuns la canalul de la sud-est de oraș. Creșterea rapidă a livrărilor de muniție s-ar putea dovedi critică", a spus Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, un thinktank din Philadelphia.

În aceste condiții, Zelenski a făcut din nou apel către Congresul SUA să deblocheze ajutorul de 60 de miliarde de dolari, considerat vital pentru rezistența ucraineană.

Între timp, ucrainenii au lovit punctul de comandă al Grupării Centrale de Forțe ruse din Luhansk, situat la 100 - 110 km de linia frontului. Informația a fost făcută de Centrul de Comunicare Strategică (CCS) al Forțelor Armate ucrainene. Atacul a fost în seara de sâmbătă spre duminică.

A fost lovită "Uzina de construcții de mașini 100", acolo unde forțele ruse repară echipamente și are militari. La scurt timp, CCS a precizat că ținta lovită este chiar punctul de comandă al Grupării Centrale de Forțe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE