Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardarea centralelor, parte din politica lui Vladimir Putin. Organizația Națiunilor Unite acuză Rusia de încălcarea principiilor umanității

Distrugerea infrastructurii energetice face parte din politica Moscovei de demilitarizare a Ucrainei, afirmă Vladimir Putin. Reacția liderului de la Kremlin vine după ce, în ultimul timp, armata rusă și-a intensificat bombardamentele asupra centralelor din Ucraina. În același timp, Organizația Națiunilor Unite cere Rusiei să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii civile.

Deși armata rusă este angajată într-o adevărată vânătoare de obiective energetice, Putin spune că Moscova este totuși îngrijorată de situația umanitară din Ucraina. Pe de altă parte, ONU acuză Rusia de atac nemilos asupra „principiilor umanității”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Sunt legate (bombardamentele), printre altele, de soluționarea uneia dintre sarcinile pe care ni le-am stabilit și anume demilitarizarea. În primul rând, plecăm de la faptul că în acest fel influențăm direct complexul militar-industrial, complexul industrial de apărare din Ucraina. Vreau să subliniez că, din motive umanitare, nu am efectuat nicio lovitură în timpul iernii, ceea ce înseamnă că nu am vrut să lăsăm instituțiile sociale, spitalele fără energie electrică.”

ONU combate declarațiile lui Vladimir Putin

Declarațiile lui Putin privind protecția civililor sunt însă combătute de reprezentanții ONU.

Miroslav Jenca, asistentul secretarului general al ONU pentru Europa și Asia Centrală: ”Atacurile rusești asupra orașelor și localităților ucrainene au devenit un fenomen distructiv zilnic. Suntem îngroziți de creșterea numărului de victime printre civili în urma acestor atacuri necruțătoare.”

Robert A. Wood, Reprezentant permanent adjunct al SUA la ONU: ” Nu asistăm doar la un război de agresiune și de cucerire, ci și la un atac nemilos și bine documentat la adresa dreptului internațional și a principiilor umanității.”

Și Statele Unite ale Americii au condamnat atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice, iar Casa Albă a făcut apel repetat ca Congresul să deblocheze în regim de urgență pachetul de ajutor pentru Ucraina, de 60 miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE