Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summit istoric la Casa Albă. Joe Biden promite apărarea Filipinelor în fața Chinei

Într-un mesaj clar pentru Beijing, președintele american Joe Biden a asigurat joi, în cadrul unei întâlniri istorice cu liderii japonezi și filipinezi, că Statele Unite vor interveni în apărarea Filipinelor în cazul unui incident în Marea Chinei de Sud, conform AFP.

Biden a subliniat că orice atac asupra avioanelor, navelor sau forțelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud va declanșa activarea tratatului de apărare mutuală dintre Washington și Manila.

Ulterior, cei trei lideri au emis un comunicat comun exprimând îngrijorare profundă față de comportamentul agresiv al Chinei în Marea Chinei de Sud, evidențiind preocupările legate de militarizarea insulelor disputate și revendicările teritoriale ilegale din această regiune strategică.

În cadrul unui summit trilateral istoric, Biden l-a primit la Casa Albă pe președintele filipinez Ferdinand Marcos și pe premierul Fumio Kishida, în contextul unei serii de incidente în care China a fost implicată în zona maritimă tensionată.

Biden a asigurat Japonia și Filipine de susținere

Biden a reiterat angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Japoniei și a Filipinelor, subliniind dorința comună pentru o regiune Asia-Pacific liberă, deschisă, prosperă și sigură, un obiectiv pe care China îl consideră, în schimb, ca fiind periculos și agresiv.

Este de așteptat ca Beijingul să respingă aceste declarații.

Autoritățile chineze au reacționat deja vehement la anunțul făcut miercuri privind intensificarea cooperării militare între Statele Unite și Japonia, afirmând că SUA și Japonia au denigrat și atacat China în legătură cu Taiwanul și problemele maritime, conform unei purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de externe, Mao Ning, citată de AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE