Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden îl numește dictator pe președintele chinez Xi

Președintele american Joe Biden l-a numit marți pe Xi Jinping dictator. Anunț vine la o zi după ce Antony Blinke a vizitat Beijingul pentru a stabiliza relațiile bilaterale despre care China spune că sunt la cel mai scăzut nivel de când au fost stabilite legături oficiale, potrivit Reuters.

Biden a mai spus că Xi a fost foarte jenat atunci când un balon suspectat de spionaj chinezesc a fost deturnat de la cursul său deasupra spațiului aerian american la începutul acestui an, făcând un comentariu personal la adresa liderului chinez atunci când Blinken a spus luni că "acest capitol" ar trebui închis.

Nu a fost clar de ce Biden a făcut aceste comentarii despre Xi - cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace, după ce a obținut un al treilea mandat fără precedent ca președinte și șef al Partidului Comunist.

"Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în ceea ce privește momentul în care am doborât acel balon cu două vagoane cu cutii pline cu echipament de spionaj în el a fost că el nu știa că era acolo", a declarat Biden la o strângere de fonduri în California.

"Asta este o mare rușine pentru dictatori. Când nu au știut ce s-a întâmplat. Asta nu trebuia să se ducă acolo unde a fost. A fost aruncat în aer în afara cursului", a adăugat Biden.

Biden a mai spus că China "are dificultăți economice reale".

Xi, care s-a întâlnit luni cu Blinken, nu a răspuns public la comentariile lui Biden, dar este puțin probabil ca acestea să fie bine primite la Beijing și ar putea periclita eforturile ambelor țări de a readuce relația lor pe o bază mai stabilă după incidentul cu balonul.

Angajamentul făcut de SUA și China

Blinken și Xi au căzut de acord în cadrul întâlnirii lor să stabilizeze rivalitatea intensă dintre Washington și Beijing, astfel încât să nu se ajungă la un conflict, dar nu au reușit să producă niciun progres în timpul unei vizite rare în China a secretarului de stat.

Ei au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite ale oficialilor americani în următoarele săptămâni și luni. Biden a declarat mai târziu, marți, că emisarul american pentru climă, John Kerry, ar putea merge în curând în China.

Biden a declarat luni că, în opinia sa, relațiile dintre cele două țări se află pe calea cea bună și a indicat că s-au făcut progrese în timpul călătoriei lui Blinken.

Marți, Biden a declarat că Xi a fost preocupat de așa-numitul grup strategic de securitate Quad, care include Japonia, Australia, India și Statele Unite. Președintele american a declarat că i-a spus anterior lui Xi că SUA nu încearcă să încerce să încerce să încerce China cu Quad.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE