Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Xi Jinping, apel împotriva „utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”. Mesajul pentru Putin, transmis după întâlnirea cu Olaf Scholz

Președintele chinez Xi Jinping s-a pronunțat în favoarea unei cooperări extinse între China și Germania în „vremuri de schimbări și turbulențe”. Liderul de la Beijing a făcut această declarație în cadrul primei sale întâlniri cu cancelarul german, Olaf Scholz. Rusia a ocupat un loc important pe agenda discuțiilor dintre cei doi.

Vizita lui Scholz în China este prima a unui lider al unei națiuni din G7 în China în ultimii trei ani.

„Atâta timp cât cât se ține seama principiile respectului reciproc, schimburile și învățarea reciprocă și cooperarea reciproc avantajoasă pentru ambele părți, direcția generală a relațiilor bilaterale nu va fi deviată, iar ritmul progresului va fi stabil”, a declarat Xi Jinping, potrivit The Guardian. În prezent, situația internațională este complexă și schimbătoare. În calitate de puteri influente, China și Germania ar trebui să colaboreze în vremuri de schimbare și haos pentru a aduce mai multe contribuții la pacea și dezvoltarea lumii”, a adăugat președintele Chinei.

Mesaj pentru Rusia: fără arme nucleare!

Liderul chinez, Xi Jinping, a formulat vineri cea mai directă critică la adresa războiului purtat de Vladimir Putin în Ucraina, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare.

Avertismentul lui Xi vine la puțin peste o lună după ce Putin a amenințat Ucraina cu un atac nuclear, semn că forțele ucrainene au zguduit Kremlinul cu progresele lor împotriva invadatorilor din est.

Comunitatea internațională, a declarat Xi, ar trebui „să se opună împreună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declarații preluate de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei, preluată de politico.eu. Lumea ar trebui, de asemenea, "să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară" în Europa sau Asia, a adăugat Xi Jinping.

Olaf Scholz a declarat că i-a cerut președintelui Chinei Xi Jinping să-și exercite influența asupra Rusiei în sensul respectării intergrității teritoriale și suveranității Ucrainei.

„Rusia trebuie să pună capăt imediat atacurilor din cauza cărora suferă zilnic populația civilă din Ucraina și să se retragă din Ucraina. Președintele Xi și cu mine suntem de acord că amenințările nucleare sunt iresponsabile și extrem de periculoase. Prin utilizarea armelor nucleare, Rusia ar depăși o linie pe care comunitatea internațională a trasat-o împreună”, a declarat Olaf Scholz.

De ce are Germania nevoie de China

Vizita lui Olaf Scholz este probabil o evoluție binevenită pentru conducerea Chinei, care va căuta să consolideze relațiile cu lumea exterioară după încheierea celui de-al 20-lea congres al partidului, în cadrul căruia Xi și-a consolidat statutul de nucleu al partidului comunist aflat la putere.

Pe fondul unei inflații istorice și al unei recesiuni iminente în Germania, Olaf Scholz va încerca să sublinieze necesitatea unei cooperări continue cu China.

Rolul crucial al Chinei în industrii-cheie, de la construcția navală la vehiculele electrice, împreună cu vânturile economice fără precedent cu care se confruntă Germania, înseamnă că Scholz are nevoie de cooperare cu Beijingul mai mult decât a avut vreodată predecesoarea sa Angela Merkel, a declarat Wang Yiwei, profesor la catedra Jean Monnet și director al Centrului de studii europene de la Universitatea Renmin.

„Merkel a fost, de asemenea, destul de ideologică [față de China] la început, dar apoi și-a schimbat tonul. Scholz și-a schimbat tonul chiar mai repede, dar nu are o poziție politică internă la fel de solidă ca Merkel”, a spus Wang.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE