Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Li Keqiang, exclus din conducerea Partidului Comunist chinez. Oficialii lăsați în afara Comitetului central

Li Keqiang, șeful Guvernului de la Beijing, și alți trei membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic nu au mai fost aleși, sâmbătă, în componența noului Comitet central al Partidului Comunist chinez.

Peste două mii de delegați participă la Congresul organizat o dată la cinci ani în capitala Chinei. Comitetul central, forul de conducere al Partidului Comunist chinez, este format din 205 persoane, dintre care 11 femei, precum şi 171 de membri supleanţi, conform agenției AFP, citate de Agerpres.

Deși făceau parte din Comitetul permanent, premierul Li Keqiang, alături de Li Zhanshu, Wang Yang şi Han Zheng au fost excluși din noul Comitet central. Li Zhanshu (72 de ani) şi Han Zheng (68 de ani) erau aşteptaţi să se retragă din cauza vârstei înaintate.

În schimb, Li Keqiang anunţase deja că nu va candida din nou la reuniunea anuală a Congresului poporului din martie, după ce a exercitat două mandate, arată sursa citată.

Existau însă speculații potrivit cărora Li Keqiang urma să devină președintele Parlamentului, devenind astfel al doilea cel mai important politician chinez, după secretarul general Xi Jinping.

Comitetul central se va reuni cu uşile închise duminică pentru a vota viitorul birou politic, de obicei format din 25 de persoane, şi Comitetul permanent.

De asemenea, au fost excluşi Yi Gang, guvernator al Băncii centrale chineze, şi Guo Shuqing, preşedintele autorităţii de reglementare bancare şi în asigurări. Aceeași decizie a fost luată și în cazul vicepremierului Liu He, de 70 de ani, cu responsabilităţi pe partea de economie.

Potrivit agenției AFP, noul Comitet central al Partidului Comunist chinez este remaniat în proporţie de 65% faţă de precedenta componență din 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE