Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China nu exclude folosirea forței în Taiwan. "Cartea albă” lansată de Beijing

China nu exclude să folosească forța împotriva Taiwanului și să trimită personal administrativ pe insulă, după ce o va lua înapoi.

Asta se arată într-un document oficial publicat de o agenţie guvernamentală chineză. Așa-numita „carte albă'' arată prin ce mijloace își dorește regimul de la Beijing să reunifice China și Taiwanul, pe care l-a considerat întotdeauna parte integrantă a teritoriului său.

Potrivit analiștilor internaționali, aceasta arată faptul că actualul președinte, Xi Jinping va acorda Taipeiului mai puțină autonomie decât se spera.

Documentul apare în contextul în care China face de câteva zile exerciții militare extinse în jurul insulei. Ele sunt și un răspuns la vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi la Taipei.

Beijingul spune că va „lucra cu cea mai mare sinceritate și va depune eforturile cele mai mari pentru a restabili pacea”.

"Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare. Aceasta este pentru a ne proteja împotriva interferențelor externe și a tuturor activităților separatiste.

Vom fi întotdeauna gata să răspundem prin folosirea forței sau a altor mijloace necesare la interferența forțelor externe sau la acțiunea radicală a trupelor separatiste. Scopul nostru final este să asigurăm perspectivele reunificării pașnice a Chinei și să promovăm acest proces", se arată în comunicatul transmis de autoritățile chineze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE