Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Problema demografică a Ucrainei. Kievul caută soluții pentru a-și înlocui militarii epuizați și pierderile de pe câmpul de luptă

Cei aproximativ un milion de bărbați care servesc în armata ucraineană sunt epuizați. Mulți militari se află în misiune de doi ani de zile., iar zeci de mii au murit sau au fost grav răniți. Concluzia: este nevoie disperată de noi recruți.

O problemă demografică

Problema principală a Kievului e că nu deține un bazin demografic suficient de mare pentru a înlocui militarii activi de pe front. Bărbații sănătoși, cu vârsta sub 30 de ani, coloana vertebrală a majorității armatelor sunt mai puțini decât în oricare altă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, așa cum notează The New York Times.

Președintele Zelenski a decis la începutul acestei luni să reducă vârsta de recrutare în armată de la 27, la 25 de ani. În Statele Unite, de exemplu, bărbații pot fi înrolați începând de la 18 ani.

Cauzele actualei probleme demografice cu care se confruntă Ucraina datează de mai bine de un secol. Una dintre aceste cauze este legată de scăderea natalității în Ucraina, în primele decenii de după prăbușirea Uniunii Sovietice. Scăderi similare au fost observate în multe state post-sovietice, inclusiv în Rusia. Dar situația Ucrainei este mult mai gravă decât cea a Kremlinului. Rusia are o populație de aproape patru ori mai mare decât a Ucrainei.

În anul în care Ucraina și-a câștigat independența, 1991, familiile ucrainene aveau în medie 1,9 copii. Un deceniu mai târziu, rata natalității a scăzut la 1,1 copii. Decizia lui Zelenski de a recruta bărbați începând cu vârsta de 25 de ani riscă să diminueze și mai mult această generație de ucraineni. Potrivit unei estimări guvernamentale din 2022, Ucraina are în jur de 467.000 de tineri cu vârsta între 25 și 26 de ani. Mulți dintre aceștia servesc deja în armata ucraineană. Din cauza pierderilor suferite pe front, liderii ucraineni au considerat că nu au altă opțiune decât să reducă vârsta de încorporare.

Deja, implicațiile războiului pentru următoarea generație de ucraineni devin clare. Numărul nașterilor a scăzut la jumătate între anii 2021 și 2023. Un factor important din spatele declinului, spun demografii, este faptul că aproximativ 800.000 de femei ucrainene cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au fugit în țări din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Deocamdată, absența femeilor joacă un rol mai important în demografia ucraineană decât recrutarea bărbaților. Mai mult, în zonele ocupate ale țării, Rusia recrutează bărbați ucraineni pentru a lupta împotriva Ucrainei, începând cu vârsta de 18 ani.

În concluzie, Ucraina se confruntă cu o problemă demografică majoră. Înlocuirea forțelor militare de pe front, epuizate va duce la adâncirea acestei probleme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE