Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul carburanților continuă să crească. Cât a ajuns un litru de benzină

Prețurile carburanților continuă să crească, de la o zi la alta, trend care se menține de câteva săptămâni.

În medie, un litru de motorină standard trece de 7 lei și 30 de bani, cu aproximativ 60 de bani mai mult față de jumătatea lunii iulie.

Iar un litru de benzină standard trece, în toate stațiile din București, de valoarea de 7 lei.

Iată că după mai multe săptămâni cu prețuri stabile ale carburantului, majorările au început după 25 iulie, iar prețurile au crescut de la o zi la alta cu 5-10 bani sau mai mult, astfel că la 1 august valoarea unui litru de carburant ajungea deja la valoarea de 7 lei.

Acum, într-o stație de carburanți, un litru de motorină standard costă 7 lei și 36 de bani, în timp ce un litru de benzină standard e 7 lei și 18 bani.

În aceeași stație, pe 1 august, un litru de benzină standard era 7 lei, cu doar 2 bani mai scump decât litrul de motorină standard.

Între timp situația s-a schimbat, iar acum litrul de motorină este cu aproape 20 de bani mai scump decât litrul de benzină.

Concret, un plin pentru o mașină care folosește motorină este cu aproximativ 20 de lei mai scump față de ce se întâmpla la jumătatea lunii iulie.

Dacă vorbim și de factorii care influențează aceste creșteri ne putem referi la evoluția cotațiilor petrolului în zona Mării Negre, la cursul leu/dolar sau necesarul de țiței.

Totodată, majorările sunt influențate și de faptul că suntem în sezonul concediilor, iar consumul șoferilor cu autoturisme este într-o continuă creștere în această perioadă a vacanțelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE