Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biocombustibilii, obligatorii în România. Bioetanolul este prezent în proporţie de 10% în benzină şi 6,5% în motorină

De la începutul acestei luni, carburanții vânduți în benzinăriile din România trebuie să conțină obligatoriu biocombustibili. Adică în proporție de 6,5% în motorina și 10% în benzină.

Este vorba despre o ordonanță de urgență aprobată de Guvern. Însă unii experții în domeniul auto spun că amestecul de biocombustibil cu carburanți fosili duce la creșterea consumului cu cel mult 10%, în timp ce alte voci explică contrariul. Cu toate acestea, un lucru este clar: face bine pentru mediu, prin reducerea noxelor, dar şi la folosirea a cel puțin 10% energie din surse regenerabile. Mai multe state membre ale Uniunii Europene folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți.

Adrian Dima, jurnalist auto: ”Mașinile sunt făcute să funcționeze cu o anumită proporție, cu un anumit amestec de bioetanol încă din 1999. Amestecurile diferă, în funcție de amestecul de bioetanol carburantul poartă un nume. Dacă, de exemplu, carburantul este E10, înseamnă că el conține 10% etanol. Dacă ar fi E100, atunci ar conține 100% etanol și nu conține combustibil fosil. Noi aveam de ceva timp pe piață niște carburanți pe etanol, doar că până acum proporțiile nu au fost până acum reglementate. Există cazuri în care etanolul, acest aditiv din carburant, poate să crească, din nou în cazuri extreme, consumul de carburant. Cazul extrem înseamnă undeva la peste 50% etanol. Ce o să facem noi aici cu 8% și 6,5% carburant în benzina respectivă, nu va crește consumul, ba dinpotrivă s-ar putea chiar să ne și ajute. Calitatea acestui aditiv este că provoacă o explozie puternică. Într-adevăr, fiind un alcool o să ia foc foarte repede, dar și explozia este foarte puternică. Pe noi, în propulsia unei mașini cu ardere, ne interesează nu arderea, ci explozia. Deci etanolul trebuie să facă ce trebuie.”

Cea mai mare poluare din UE - Bulgaria, Polonia și România

Ultimele date Eurostat arată că în rândul statelor membre, cea mai mare poluare a aerului din UE o au zonele urbane din Bulgaria, Polonia şi România.

Într-un raport TomTom Traffic Index, care detaliază tendințele de trafic de anul trecut observate în 404 orașe din 58 de țări, Bucureștiul se află în top 7 orașe cu trafic aglomerat în lume și este primul din Uniunea Europeană.

Organizația neguvernamentală de mediu Ecopolis arată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității asociate cu poluarea, cu 27.000 de români decedați anual.

Așadar, măcar de ziua mondală fără mașini, românii pot urma îndemnul dintr-o piesă foarte cunoscută: "E ziua în care nu scot mașina din parcare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE