Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul petrolului a scăzut chiar dacă Arabia Saudită promite reduceri mari de petrol în iulie

Prețul petrolului a scăzut marți dimineață, renunțând la creșterile înregistrate în ziua precedentă, deoarece îngrijorările legate de contextul economic global au depășit îngrijorările legate de ofertă, generate de anunțul Arabiei Saudite privind cea mai mare reducere a producției din ultimii ani, potrivit Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 51 de cenți, la 76,20 dolari pe baril, până la ora 0506 GMT. Petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 54 de cenți, la 71,61 dolari pe baril.

Brent-ul câștigase luni până la 2,60 dolari, iar țițeiul american până la 3,30 dolari, după ce Arabia Saudită, primul exportator mondial, a declarat în weekend că producția sa va scădea cu 1 milion de barili pe zi (bpd), la 9 milioane de bpd în iulie. Totuși, indicii de referință s-au retras, ajungând la câștiguri mai modeste până la sfârșitul zilei.

"Prețul petrolului se află în continuare într-o piață bear și putem vedea că unele economii avansate au început deja să intre în recesiune, cum ar fi Germania", a declarat Leon Li, analist la CMC Markets.

Participanții la piață așteaptă să vadă dacă Rezerva Federală a SUA va majora sau va menține ratele dobânzilor în luna iunie și ce vor indica datele comerciale ale Chinei din luna mai, publicate miercuri, cu privire la cererea în cel de-al doilea mare consumator de petrol din lume.

Factorul care ar utea pune frână cererii de energie

Majorarea ratelor dobânzilor de către Fed ar putea frâna cererea de energie, deși mai mulți analiști spun că consumul va fi puternic. În prezent, piețele evaluează la 77% șansele ca Fed să pună o pauză în majorarea ratelor dobânzilor în această lună, potrivit instrumentului CME FedWatch.

Se așteaptă ca cererea să fie în continuare un motor pozitiv al pieței după publicarea datelor economice recente, SUA nefiind în recesiune, iar Europa se descurcă bine, a declarat directorul de cercetare al Rystad Energy, Claudio Galimberti.

Și în timp ce China se confruntă cu un nou val COVID-19 care limitează temporar traficul, acesta își va reveni în curând, a spus el.

De asemenea, "economia americană este pe cale să arate un sezon de călătorie de vară foarte robust, ceea ce ar trebui să însemne că cererea de benzină și combustibil pentru avioane va fi foarte puternică", a declarat într-o notă Edward Moya, analist senior de piață la OANDA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE