Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Global Firepower: Cele mai puternice armate ale lumii în 2023. Locul ocupat de România

Războiul din Ucraina, început pe 22 februarie 2022, a făcut ca marile țări ale lumii să acorde o mai mare atenție cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacităților militare.

La mai bine de un an de la debutul conflictului armat provocat de Rusia, publicația de specialitate Global Firepower a realizat un clasament al celor mai puternice 145 de armate din lume.

Au fost luați în calcul mai mulți indicatori pentru această ierarhie, iar cei mai importanți sunt: cantitatea de echipament militar, trupele de care dispune fiecare țară, puterea financiară și alte resurse, precum și geografia respectivei țări.

SUA, locul 1 în topul celor mai puternice armate ale lumii

Acești indicatori au o anumită pondere în efectuarea unui scor, denumit "Power Index". Astfel, un scor mai apropiat de zero sugerează că armata respectivă este mai puternică.

Totodată, este luat în calcul și indicele global al puterii de foc, care compară capacitatea națiunilor de a susține un război convențional. La acest capitol, este luat în calcul războiul terestru, maritim si aerian.

Însă nu sunt luate în calcul armele nucleare, având în vedere că utilizarea lor este puțin probabilă.

România, locul 47 între cele mai puternice armate ale lumii

După ce s-a aflat pe locul 38 în 2022, România figurează acum pe locul 47 și are un Power Index de 0,7735, cu 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști.

În prezent, România dispune de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, precum și de 26 de avioane de vânătoare, 12 aeronave de transport și 41 aeronave de antrenament, plus 62 de elicoptere.

La capitolul forță navală, țara noastră are trei fregate, patru corvete și trei nave de patrulare. În prezent, România se află pe locul 11 în UE și pe 14 în NATO. Conștient de necesitatea de a avea o armată puternică, minstrul apărării, Angel Tîlvăr, a spus că România urmează să cheltuie 2,5% din PIB în 2023, an în care Statul Major al Apărării își propune și recrutarea de personal nou, dar și o mai bună instruire a celui existent.

  • România are 73.350 de militari activi.

Rusia rămâne pe locul secund în ceea ce privește puterea armatei

Pe primul loc rămâne SUA. Global Firepower caracterizează armata americană drept "impresionantă", din punct de vedere al resurselor de echipamente, financiare, precum și tehnologice.

Cu un Power Index de 0,0712, SUA are cea mai avansată armată din lume la mai toate capitolele: aerospațial, telecomunicații, medical, etc. Americanii dispun de 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac.

Bugetul SUA pentru armată este cel mai mare din lume, de 761,7 miliarde de dolari. În comparație, cel al Chinei este de doar 230 de milioane de dolari.

Rusia rămâne a doua armată a lumii, în ciuda pierderilor colosale suferite pe câmpul de luptă din Ucraina. Astfel, Global Firepower a analizat și carențele armatei ruse și a remarcat "limitări cheie ale capacităților militare, în ciuda avantajului cantitativ în ceea ce privește personalul".

Domeniul în care Rusia excelează este cel aerian, iar în ianuarie 2023, rușii aveau peste 4.100 de aeronave militare, potrivit Business Insider, cu un Power Index de 0.0714.

Și în 2023, China rămâne a treia putere militară a lumii, cu o flotă considerabilă, de 50 de distrugătoare și 78 de submarine. Însă capitolul la care se remarcă chinezii este cel al resursei umane.

În aprilie 2023, China dispunea de 761 de milioane de oameni. Chinezii au "un avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și au pus accent pe creșterea capacităților de război naval, prin mijloace locale, dar și război aerian și terestru", după cum arată Global Firepower, care remarcă faptul că, dacă va continua acestă tendință, "China va deveni principalul adversar militar al SUA".

A patra putere militară a lumii este India, care are cel mai mare avantaj în ceea ce privește numărul populației, cu un Power Index de 0,1025. Conform Global Firepower, indienii sunt pe locul secund în lume, din acest punct de vedere, dacă luăm în calcul "forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală și forța paramilitară". În ianuarie 2023, forța de muncă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă 47% din populația țării.

  • SUA, cel mai mare buget al apărării, cu 761,7 miliarde de dolari.

Marea Britanie, țara europeană cu cea mai puternică armată

Pe locul al cincilea se află Marea Britanie, care este totodată prima dintre țările europene din acest top. Chiar dacă este o țară mult mai mică, ea deține două portavioane, același număr ca și China, India și Italia. Sursa citată menționează că Marea Britanie are o foarte bună forță aeriană și fianciară și are un Power Index de 0,1435.

Pe locul al șaselea se află Coreea de Sud. Având în vedere tensiunile cu Coreea de Nord, care durează de câteva zeci de ani, sud-coreenii și-au îmbunătățit constant armata, iar acum au ajuns una dintre cele mai puternice forțe în ceea ce privește capacitatea aeriană, dar și cea a vehiculelor blindate de luptă, cu peste 133.000. Coreea de Sud are 739 de elicoptere, dintre care 112 sunt de atac, iar scorul obținut este de 0.1505.

Una dintre țările care au avansat mult în ultimul an este Pakistan, care a ajuns de pe locul 9, pe 7, cu un Power Index de 0,1694. În 2023, pakistanezii au ajuns la peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare și 9 submarine. În plus, Pakistan dispune de 654.000 de militari activi, la nivelul lunii ianuarie 2023. Unul dintre motivele pentru care pakistanezii excelează este acela al resurselor naturale, cu multe zăcăminte de petrol, gaze sau cărbuni.

Japonia ocupă locul 8 în această ierarhie, cu o capacitate foarte mare în ceea ce privește forța aeriană, precum și cea navală și cu un Power Index de 0,1711. Niponii au patru portavioane și se află pe locul secund în lume la acest capitol, după SUA, precum și 1.400 de aeronave militare. Japonezii au și 111.000 de vehicule militare.

Pe poziția a noua se află Franța, cu un Power Index de 0,1848. Francezii dețin 10 nave distrugătoare, plus 438 de elicoptere, dintre care 69 de atac. Franța se remarcă și prin flota de avioane-cisternă, precum și prin puterea flotei sale de transport.

A zecea țară din acest clasament este Italia, cu un Power Index de 0,1973. Italienii au 404 elicoptere, dintre care 58 sunt de atac. Totodată, Italia dispune de două portavioane.

  • Ucraina se află pe locul 15 în clasamentul celor mai puternice armate din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE