Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Untura de la aproape 9.000 de porci ar putea asigura combustibilul necesar unui zbor pe ruta Paris - New York, arată o estimare realizată de Transport & Environment, un grup din Bruxelles care promovează transporturile nepoluante. Grăsimile provenite de la porci, găini și bovine sunt considerate deșeuri și sunt folosite pentru a produce combustibil pentru avioane cu o amprentă de carbon mai mică, însă specialiștii avertizează că această practică ar putea avea efecte negative asupra mediului înconjurător.

Asupra companiilor aeriene sunt exercitate presiuni pentru a-și diminua emisiile de dioxid de carbon generate de regulă prin arderea kerosenului. Din acest motiv, acestea sunt în căutarea unor surse alternative de combustibil, potrivit Euronews.com.

Grăsimile animale sunt considerate deșeuri rezultate din producția industrială de carne, motiv pentru care combustibilul obținut din aceasta are o amprentă de carbon mai mică.

Cu toate acestea, cererea pentru combustibilul realizat din această sursă s-ar putea tripla până în 2030, fiind determinată în principal de companiile aeriene.

Problema este că grăsimile animale sunt utilizate și în alte industrii, cum ar fi producerea de hrană pentru animale de companie, săpun și produse cosmetice.

”Disponibilitatea grăsimilor animale este limitată. Simpla ucidere a mai multor animale nu este o opțiune”, relevă raportul realizat de Transport & Environment

Astfel, pentru a alimenta în întregime un zbor transatlantic între Paris și New York, ar fi nevoie sacrificarea a 8.800 de porci, conform estimărilor organizației.

De asemenea, reprezentanții grupului au evidențiat că există deja o presiune semnificativă asupra rezervelor de grăsimi animale, deoarece folosirea acestora în combustibil a crescut deja de 40 de ori din 2006.

"Se pare că porcii vor zbura. De ani de zile ardem grăsimi animale în mașini fără ca șoferii să știe. Acum, acestea vor alimenta următorul dumneavoastră zbor.

Dar acest lucru nu poate fi susținut fără a priva alte sectoare, care, la rândul lor, vor trece probabil la alternative dăunătoare, cum ar fi uleiul de palmier”, a afirmat Barbara Smailagic, expert în biocombustibili din cadrul Transport & Environment, conform sursei citate.

Autorii raportului mai avertizează că alte industrii vor recurge la uleiul de palmier, deoarece are proprietăți similare cu grăsimile animale și este cea mai ieftină opțiune disponibilă.

Cu toate acestea, utilizarea sa în creștere a fost asociată cu creșterea emisiilor, deoarece pădurile mai vechi, care stochează cantități mari de carbon, sunt defrișate pentru noi plantații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE