Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețuri carburanți 1 august 2023. Cu cât s-au scumpit benzina și motorina

Ziua de 1 august 2023 aduce prețuri reduse pentru unele alimente de bază, în timp ce benzina și motorina s-au scumpit chiar și de două ori într-o zi.

De astăzi, românii plătesc mai puțin pentru aceste alimente de bază, însă prețurile carburanților au crescut în ultimele zile. În medie, un litru de benzină sau motorină este astăzi cu zece bani mai scump decât la finalul săptămânii trecute.

La stațiile Petrom din București, un litru de benzină standard costă acum între 6,88 și 6,94 lei. Iar motorina standard are prețuri cuprinse între 6,90 și 6,93 lei per litru, preț care a crescut și cu zece bani la unele benzinării, comparativ cu ziua de ieri.

La stațiile MOL, un litru de benzină variază între 6,89 și 6,98 lei, iar unul de motorină pleacă de la 6,89 lei și ajunge la 6,93 lei, valori întâlnite și la stațiile Rompetrol, acolo unde litrul de benzină are prețuri cuprinse între 6,90 și 6,95 lei. După cele mai recente majorări, benzina este cu 26 de bani pe litru mai scumpă față de marțea trecută, iar motorina cu 27 de bani per litru.

Jurnalistul Euronews România, Eduard Popescu, a vorbit despre cum au evoluat prețurile în ultima săptămână.

„Vorbim despre majorări cu 26-27 de bani pentru un litru de benzină sau motorină standard, comparativ cu ce era marțea trecută, acum o săptămână, concret. În această stație în care ne aflăm acum, prețul unui litru de benzină standard este fix 7 lei, în timp ce un litru de motorină standard costă 6,98 lei. Așadar, din nou observăm, iată, că benzina este mai scumpă decât motorina în unele stații cum este și aici, diferența fiind de doi bani”.

„Seria scumpirilor a început acum o săptămână, asta după ce am avut o perioadă cu prețuri stabile ale carburantului. Prețurile au crescut de la o zi la alta, fie cu 3 bani, cu 5 bani, cu 10 bani pe litru și iată acum se apropie sau chiar au ajuns la valoarea de 7 lei per litru.

Toate aceste modificări și majorări vin în contextul în care pe piețele internaționale petrolul se menține aproape de nivelul maxim înregistrat în ultimele trei luni”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE