Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mugur Isărescu: Prețurile la pompă sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut

Prețurile carburanților sunt rezonabile, chiar după seria de scumpiri din ultimele două săptămâni. Este opinia guvernatorului BNR, care se raportează la prețurile maxime de anul trecut, când cotațiile petroliere au dus la o explozie a costurilor de transport. În prezent, petrolul a intrat din nou pe un trend de scumpire, ca urmare a deciziei OPEC de a reduce producția.

Chiar și așa, prețurile din România sunt sub media Uniunii Europene, spune și președintele Consiliului Concurenței.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Prețurile la pompă sunt, hai să le numim rezonabile. Orice creștere, nu dă bine, dar sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Dacă vedem ca prețurile la noi sunt undeva sub media UE, ni se pare că e rezonabil. Ne speriem dacă prețurile sunt mai mari decât media UE.

Ultima dată când m-am uitat, eram 3% la motorină, sub 6% la benzină, sub media UE.

Există un cartel al petrolului, OPEC. Țările care exportă mult petrol sunt în OPEC, s-au înțeles și cu Rusia, au făcut acel OPEC plus, și au decis acum o lună să reducă producția ca să crească prețul și de atunci, într-adevăr, au redus producția și prețul a crescut cu 15%, barilul de petrol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE