Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mugur Isărescu, despre măsurile fiscale pregătite de Guvern: ”Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu multe impozite”

Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvern trebuie să echilibreze bugetul statului, fără să afecteze însă stabilitatea politică și coeziunea socială. Este mesajul lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale. De asemenea, el încurajează eliminarea treptată a facilităților fiscale din construcții, agricultură și IT.

Sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu îi spun corecție, că sună mai grav așa, ajustare fiscală și de consolidare fiscală, pe acela îl sprijinim în totalitate.

Guvernul trebuia să facă și ajustare și consolidare fiscală, dar în același timp trebuie să asigure și stabilitatea politică și coeziunea socială. Este o decizie pur politică. Nu este ușoară.

Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu multe impozite. Nu. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu sugerează renunțarea la privilegiile fiscale. ”devin rente care distorsionează piața”

”Vedeți, privilegiile astea fiscale, dacă sunt cu un scop bine țintit, dar sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depășești 10 - 15, nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piața și creează și problemel în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea. Treptat, treptat, trebuie să renunțăm la ele”, a menționat guvernatorul BNR.

Comasarea instituțiilor cu atribuții similare și eliminarea posturilor vacante din aparatul bugetar provoacă bătăi de cap Executivului. Anunțate ca o realitate, aceste măsuri se lovesc de opoziția angajaților din sistemul bugetar. 

Potrivit surselor Euronews România, miercuri s-ar discuta și problema celuilalt pachet de act normativ, care include aplicarea de noi măsuri de fiscalitate, iar în cazul în care se va ajunge la un acord este posibil ca spre finalul săptămânii în curs, ambele acte normative să fie puse în transparență decizională, astfel încât să se mai ia un nou feedback din partea categoriilor interesate, până săptămâna viitoare când este posibil să avem și o decizie adoptată în Guvern pe aceste acte normative: Ordonanța de Urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare și o alta pe zona de fiscalitate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE