Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: România se află pe locul nouă în regiune privind inflația. Ne menținem încă pe cea mai bună poziție

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat, miercuri, că România se menține în continuare ”pe cea mai bună poziție la nivel regional din perspectiva ratei inflației”, clasându-se pe locul nouă în rândul statelor europene care se confruntă cu acest fenomen. De asemenea, guvernatorul Băncii Naționale a afirmat că românii au parte de prețuri ”rezonabile” la combustibil, comparativ cu cele din anul 2022, când un litru de benzină ajunsese să coste chiar și 10 lei.

Mugur Isărescu a precizat că rata inflației din România a fost influențată de ”creșterea costurilor cu forța de muncă, tendința încă ascendentă a prețurilor de import, cu toată stabilitatea cursului, și persistența excedentului de cerere care însă e în atenuare vizibilă”.

”Ne menținem încă pe cea mai bună poziție la nivel regional din perspectiva ratei inflației, mai ales dacă avem variația medie anuală. Suntem în continuare pe locul nouă (...)

Suntem pe locul 9 care au o inflație mare în regiune. Într-adevăr, variația anuală, deci nu variația medie anuală, consemnează o pierdere de câteva locuri întrucât dezinflația a fost mai puternică în Țările Baltice, în Croația și în Bulgaria”, a explicat guvernatorul BNR.

De asemenea, Isărescu a evidențiat că ”pentru prima oară trimestrial avem evoluții negative la combustibil”, în sensul scăderii prețurilor.

”Fluctuația țițeiului la nivelul inferioare celor din anul precedent a menținut variațiile anuale ale prețurilor combustibililor în teritoriul negativ în trimestrul doi.

Prețurile la pompă sunt rezonabile. Orice creștere nu dă bine, dar sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut.

Cotațiile materiilor prime și-au continuat corecția, cu efecte benefice de-a lungul lanțurilor de producție. Această evoluție a materiilor prime ne-a influențat pozitiv și pe noi, dar nu numai pe noi.

În general, inflația în lume, în Europa, a venit în jos grație acestei evoluții, de data asta, favorabile a cotațiilor principalelor materii prime”, a mai spus Mugur Isărescu.

BNR estimează că România va avea o inflație de 7,5%

Banca Naţională a României a revizuit ascendent la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În mai 2023, BNR estima o inflaţie de 7,1% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, Banca Națională a României a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.

"Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare. Scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare şi a datelor pe care le avem la momentul realizării proiecţiei. Adică raportul s-a discutat mai întâi în Comitetul de politică monetară şi apoi în Consiliu. Deci cu vreo 3-4 săptămâni în urmă.

Pe acelea le-am introdus model pentru că prognoza se bazează pe un model european, sofisticat, modern, un model macroeconomic. S-au introdus datele în model. Dar nu putem să introducem 10 variante acolo. Este scenariul de bază. Cel mult mai puteam să facem două-trei scenarii alternative.

Scenariul de bază se face cu datele certe pe care le avem şi le introducem în model şi aşa a ieşit. În comunicatul nostru am precizat acest lucru, poate cu o terminologie uşor prea tehnică. Am văzut că s-a citit total eronat că am avertizat Guvernul sau că am atenţionat Guvernul.

Nu e nicio atenţionare a Guvernului şi fac această precizare să nu facem ştiri din ştiri. Şi acolo am vorbit de incertitudini la adresa prognozei. Deci la adresa acestui scenariu de bază. Nu incertitudini că atenţionăm Guvernul că dacă majorează impozitele creşte inflaţia", a afirmat Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, conform Agerpres.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Românii nu au luat credit cu pistolul la tâmplă

În noiembrie 2022, Mugur Isărescu a stârnit controverse, după ce a declarat, în contextul creșterii dobânzilor, că persoanele care aleg să obțină un împrumut trebuie să-și asume o serie de riscuri și a amintit că „nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă”.

Guvernatorul BNR a dat de înțeles la acea vreme că obținerea unui credit reprezintă opțiunea fiecăruia.

„Cum a spus un contemporan celebru, nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă. Deci este o opțiune să iei sau să nu iei credit și îți asumi și niște riscuri. Aceasta nu este o declarație cinică, este o realitate. Și nu avem soluții pentru toată lumea”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu: „Băncile au sărit calul cu ROBOR-ul”

De asemenea, guvernatorul BNR avertiza în octombrie 2022 că România se confrunta cu o rată a inflației record și un deficit comercial de peste 15 miliarde de euro. Mugur Isărescu a atras atenția că, fără schema de compensare, inflația ar fi ajuns la 20%.

De asemenea, precizat că băncile ”au sărit calul cu ROBOR-ul”, motiv pentru care Banca Națională a înăsprit condițiile de lichiditate.

”Inflația ridicată rămâne un fenomen global. România nu este „fruntașă”. Suntem pe locul șapte în UE, ceva mai mult decât media inflației în UE, de 9,6%. Dar mai important și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5%.

Un studiu arată că, din 60 de țări, doar zero țări mai au în acest moment o inflație mai mică de 2% sau egal cu 2%. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009. Dar o cădere de asemenea amploare la zero nu s-a mai văzut în perioada analizată”, a precizat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu, recomandări pentru români în contextul scumpirilor: Nu ne strică mai mult calm. Mai bem câte un ceai de tei

Tot în legătură cu creșterea ratei dobânzilor, Mugur Isărescu le-a transmis românilor să fie mai calmi și, pentru asta, le-a recomandat să bea un ceai de tei.

” Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile asta trebuie să transmită: mai calm. Nu? Am înţeles şi eu mesajul. Mai bem câte un ceai de tei”, a declarat, în mai 2022, guvernatorul BNR, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE