Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China a intrat în deflație. Cât de periculos este fenomenul opus inflației pentru economie

Economia Chinei a intrat în deflație, în condițiile în care indicele prețurilor de consum s-a contractat în luna iulie, prima oară, în ultimii doi ani. Mai mult, încetinirea cheltuielilor pe plan intern a afectat redresarea economică a țării după pandemia COVID-19, arată datele oficiale, citate de The Guardian.

Indicele prețurilor de consum, principalul indicator al inflației, a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, după ce în iunie a înregistrat o stagnare, arată datele Biroului Național de Statistică. În schimb, analiștii estimaseră un declin de 0,4% pe an.

Datele raportate în luna iulie indică faptul că economia chineză se confruntă prima oară cu inflație negativă de la începutul anului 2021, când prețurile au scăzut din cauza pandemiei COVID-19, ceea ce a afectat cererea.

În consecință, atât importurile, cât și exporturile Chinei au scăzut mai mult decât se estimase în iulie, odată cu diminuarea cererii globale pentru produsele chinezești.

Companiile chinezești au înregistrat o diminuare a vânzărilor. Acest lucru înseamnă că firmele care și-au făcut stocuri de produse, în așteptarea unei creșteri a cererii după ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei, se află acum sub presiune pentru a reduce prețurile.

Și industria auto este afectată de fenomenul deflației. Decizia adoptată de Tesla de a reduce prețurile mașinilor electrice a determinat și alți producători să recurgă la reduceri pentru a atrage clienții.

În consecință, fabricile din China au început deja să perceapă prețuri mai mici pentru produsele lor, în condițiile în care a scăzut atât cererea, cât și prețul materiilor prime. Inflația prețurilor de producție din China, care are în vizor prețurile la poarta fabricii, a fost de -5,4% în iunie, în ritm anual.

Ce este deflația

Deflaţia este fenomenul opus al inflaţiei, adică o scădere a preţului bunurilor şi serviciilor. La prima vedere, acest fenomen pare un lucru bun pentru puterea de cumpărare însă pentru o economie deflaţia este o ameninţare, deoarece în loc să cheltuie consumatorii amână achiziţiile în speranţa că preţurile vor scădea şi mai mult. Din cauza lipsei cererii, companiile sunt constrânse să îşi reducă producţia şi acceptă noi discounturi pentru a-şi mai reduce din stocuri, în timp ce îngheaţă angajările sau chiar fac concedieri. Economiştii vorbesc în această situaţie de un cerc vicios, conform Agerpres.

China a stabilit o țintă de inflație de 3% pe an

Potrivit sursei citate, autoritățile chineze au încercat să aplaneze temerile privind deflația. Liu Guoqiang, viceguvernator al Băncii Centrale chineze, a afirmat luna trecută că nu vor exista riscuri deflaționiste în China în a doua jumătate a anului, însă a evidențiat că economia are nevoie de timp pentru a reveni la normal după pandemie.

Guvernul a stabilit o țintă de inflație de consum de aproximativ 3% în acest an.

În pofida stimulentelor politice recente, consumatorii și producătorii sunt în continuare precauți, în condițiile în care piața imobiliară este slabă, iar rata șomajului se menține ridicată în rândul tinerilor. De asemenea, firmele străine sunt mai puțin dispuse să investească în China.

Scăderea prețurilor poate părea o oportunitate pentru consumatorii din Occident, unde inflația a atins în anul 2022 cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii. În Marea Britanie, prețurile de consum au fost cu 7,9% mai mari decât în urmă cu un an în luna iunie, în condițiile în care gospodăriile au suferit o lungă perioadă de scădere a veniturilor.

Autoritățile chineze ar fi exercitat presiuni asupra unor economiști locali pentru a evita să discute despre tendințele negative din economie, inclusiv despre deflație, potrivit Financial Times.

Jim Reid, strateg în cadrul Deutsche Bank, a declarat că datele comerciale au evidențiat faptul că economia chineză este ”în declin din cauza scăderii cererii globale și încetinirii pieței interne”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE