Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski îi amenință pe ruși pentru blocarea porturilor: "Să înţeleagă că vor avea zero nave. Zero"

Pe 17 iulie, acordul Ucrainei cu Rusia, privind exportul de cereale prin Marea Neagră a expirat, iar rușii nu vor să-l prelungească dacă nu sunt ridicate restricției asupra propriilor exporturi de cereale.

În plus, chiar din prima zi a expirării acordului, Rusia a bombardat porturile ucrainene, chiar și pe cele de pe Dunăre, de la granița cu România, și continuă să le bombardeze și acum.

Zelenski: "Rușii să înțeleagă că vor mai avea zero nave de război"

Între timp, ucrainenii au ripostat și au lovit cu drone o navă militară din portul Novorossisk și o navă-cisternă în strâmtoarea Kerci. În discursul său zilnic, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski îi amenință pe ruși.

"Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră în afara teritoriului ei, blocându-ne sau trăgând asupra noastră din nou, lansând rachete asupra porturilor noastre, Ucraina va face la fel. Noi doar ne apărăm. Noi nu avem atât de multe nave. Dar ei să înţeleagă clar că, la finalul războiului, vor avea zero nave. Zero", a precizat Volodimir Zelenski.

Flota Ucrainei nu se compară cu cea a Rusiei, însă ucrainenii primesc ajutor constant din partea aliaților și reușesc să-i lovească pe ruși cu armament modern.

"Tot ceea ce rușii transportă în Marea Neagră reprezintă ținte militare legitime", a spus și Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski.

După ce navele ruse au fost lovite de ucraineni, costurile de asigurare au explodat și ar putea afecta rutele prin care Rusia exportă produse petroliere, o sursă esențială de venit prin care Putin finanțează războiul din Ucraina.

Ucraina primește tancuri americane Abrams

Ucraina a primit și o veste bună. Primul lot de tancuri americane Abrams, în număr de 31, a primit aprobare oficială pentru a fi trimise pe front, iar acestea ar urma să fie livrate până la toamnă, împreună cu muniţie și piese de schimb, după cum a precizat responsabilul de achiziţii din armate Statelor Unite ale Americii.

În plus, un cumpărător misterios a achiziționat 50 de tancuri Leopard din Belgia și le va dona Kievului.

Contraofensiva ucrainenilor continuă să meargă lent. Iar în unele zone, rușii chiar ripostează pentru a recupera teritoriile recent pierdute. De exemplu, armata rusă a anunțat că trupele sale au avansat spre localitatea Kupiansk și spune că această contraofensivă a Ucrainei este un eșec.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE