Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Rusia a atacat portul Ismail de pe Dunăre. Klaus Iohannis: Atacurile continue ale Rusiei în apropierea României sunt inacceptabile

Rusia a atacat portul ucrainean Ismail de pe Dunăre din regiunea Odesa, în apropiere de granița cu România.

Șeful Administrației Militare a anunțat că drone lansate de Rusia au avariat instalații portuare din sudul regiunii Odesa și un siloz de cereale. Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu. Nu au fost înregistrate victime.

Președintele Volodimir Zelenski a scris pe Telegram că pagubele înregistrate sunt semnificative. Când porturile civile sunt vizate, vorbim despre o amenințare pentru toată lumea, a menționat președintele ucrainean.

02/08/2023 , 15:38

Reacția MAPN după atacurile rușilor asupra portului din Ismail

Comunicat MAPN: "Cu privire la atacurile executate în dimineața zilei de 2 august de forțele armate ale Federației Ruse împotriva infrastructurii portuare din portul ucrainean Ismail, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:

Ministerul Apărării Naționale condamnă ferm agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și continuarea atacurilor nejustificate și ilegale împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei.

În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în cursul nopții trecute, care au vizat elemente de infrastructură portuară din zona Ismail, în apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.

Așa cum am informat și în alte situații, Ministerul Apărării Naționale aplică măsuri de vigilență întărită stabilite conform planurilor naționale și aliate, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat."

02/08/2023 , 12:17

Reacția lui Iohannis

Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie din lume, a scris Iohannis pe Twitter.

Știrea inițială:

"Din cauza atacului au izbucnit incendii la instalaţiile portuare şi la infrastructura industrială din regiune, iar un ascensor a fost avariat", a scris guvernatorul regiunii Oleg Kiper pe Telegram.

Atacurile asupra porturilor din Odesa s-au intensificat în ultima perioadă. După ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor, Moscova a atacat frecvent porturile din Dunăre folosite pentru transportarea mărfurilor ucrainene.

Săptămâna trecută, armata rusă a atacat porturile ucrainene Reni și Ismail de pe Dunăre, ambele aflate la câteva sute de metri de România. Atunci, șapte oameni au fost răniți și mai multe de depozite și obiective de infrastructură portuară au fost avariate.

Totodată, mai multe drone ruseşti au atacat Kievul în noaptea de marţi spre miercuri, provocând pagube materiale, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko.

"Ca urmare a atacului inamicului asupra capitalei şi a căderii resturilor de la drone, o clădire nerezidenţială a fost avariată în districtul Solomyansky. Un copac a luat foc în districtul Svyatoshynsky", a menţionat Klitschko pe Telegram.

Mesajul transmis de Volodimir Zelenski

”Încă o noapte de război, o altă noapte de munca eroicei noastre apărări aeriene. Ne apărăm la maximum de forțele disponibile. Din fericire, nu au fost victime. Din păcate, există pagube. Cele mai semnificative sunt în sudul țării. Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, cerealele și securitatea alimentară globală. Toate serviciile noastre operaționale au funcționat eficient. Lumea trebuie să răspundă. Când porturile civile sunt vizate, când teroriștii distrug în mod deliberat chiar și ascensoarele, aceasta este o amenințare pentru toată lumea de pe toate continentele. Rusia poate și trebuie oprită.”, a spus președintele Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE