Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cerealele ucrainene ar putea fi exportate prin Croația. Cele două țări au convenit asupra utilizării porturilor croate pentru a exporta grâne

Ucraina și Croația au convenit asupra posibilității de a utiliza porturile croate de pe Dunăre și Marea Adriatică pentru exportul de cereale. Informația a fost transmisă de ministrul de externe ucrainean, după discuțiile cu omologul său croat.

Acordul a făcut parte din discuțiile miniștrilor de externe ai celor două țări, care au avut loc la Kiev. 

În ultimele nouă zile, bombardamentele rusești au distrus aproximativ 180 de mii de tone de cereale ucrainene încă nerecoltate. Acum două săptămâni, Moscova a renunțat la un acordul privind cerealele care a permis transportul în siguranță de alimente prin Marea Neagră. Ucraina este un exportator major de cereale, iar acordul, negociat anul trecut de Națiunile Unite, Turcia și Rusia.

Dmîtro Kuleba, ministrul ucrainean de externe: ”Am convenit asupra posibilității de a folosi porturile croate de pe Dunăre și Marea Adriatică pentru a transporta cereale ucrainene. Vom colabora acum pentru a stabili cele mai eficiente rute către aceste porturi și pentru a profita la maximum de această oportunitate. Fiecare contribuție la deblocarea exporturilor, fiecare ușă deschisă este o contribuție reală și eficientă la securitatea alimentară mondială.”

Rusia și-a intensificat atacurile aeriene

Între timp, Rusia și-a intensificat atacurile aeriene. 20 de persoane au fost spitalizate, iar alte 60 au fost rănite, după un atac asupra unui bloc de apartamente din Krivoi-Rog. Potrivit ONU, nevoile umanitare ale Ucrainei sunt în creștere.

Denise Brown, coordonator umanitar în Ucraina, Organizația Națiunilor Unite: ”Planul nostru de intervenție umanitară este finanțat doar în proporție de 30%. Este 1 august, dar vremea devine rece foarte devreme în Ucraina. Avem mii și mii de case și blocuri avariate încă de iarna trecută, așa că acestea sunt pagube suplimentare față de cele pe care le-am avut de suferit iarna trecută.”

Luna aceasta, Statele Unite vor participa la Summitul pentru pace din Ucraina, care va avea loc în Arabia Saudită. Rusia nu este invitată, însă China este posibil să trimită o delegație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE