Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia spune că e gata să reia acordul privind cerealele. Președintele turc a vorbit la telefon cu Vladimir Putin

Chiar în ziua în care Rusia a bombardat portul dunărean Ismail, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin, la telefon. Erdogan a încercat, încă o dată, să-l convingă pe Putin să revină asupra acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, denumit "Inițiativa Mării Negre".

Acordul fusese semnat în urmă cu un an, în iulie 2022, iar turcii fuseseră cei care au mediat totul la acea vreme, alături de ONU. Această inițiativă a expirat pe 17 iulie.

Ce au discutat Putin și Erdogan în ziua în care rușii au bombardat portul Ismail

"Susținând că nu ar trebui să se ia decizii în sensul escaladării tensiunilor privitoare la războiul ruso-ucrainean, preşedintele Erdogan a subliniat importanţa Iniţiativei Mării Negre, pe care o consideră 'o punte a păcii'.

Se subliniază că renunţarea la Iniţiativa Mării Negre pentru o perioadă lungă nu este în interesul nimănui şi că cele mai mari prejudicii vor suferi ţările cu un nivel redus de venituri, care au nevoie de cereale. Preşedintele Erdogan a evidențiat că preţurile la cereale, care au scăzut cu 23% în perioada de implementare a acordului, au crescut acum cu 15% în ultimele două săptămâni", susține agenţia turcă Anadolu, citând comunicatul președinției Turciei.

Totodată, turcii au promis că vor continua eforturile pe cale diplomatică pentru ca "Inițiativa Mării Negre" să fie reluată.

Convorbirea dintre Putin și Erdogan a venit la o zi după ce reprezentantul SUA la ONU a precizat că "există indicii" potrivit cărora rușii ar fi dispuși să revină asupra acordului.

  • În timpul acordului stabilit în iulie 2022 și care a expirat în iulie 2023, s-au exportat 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

Moscova insistă asupra condițiilor pe cale le pune pentru reintrarea în "Inițiativa Mării Negre"

Kremlinul a reafirmat că este dispus să reia Inițiativa Mării Negre "imediat", dacă vor fi aplicate condițiile puse de ruși, printre care ridicarea sancțiunilor privind propriile exporturi de cereale și îngrășăminte.

"Rusia şi preşedintele Putin au spus asta de 100 de ori: suntem gata să revenim imediat la acord, doar că acest acord trebuie să fie implementat și în ceea ce priveşte Federaţia Rusă. Până acum, asta nu s-a întâmplat, după cum ştiţi. Occidentul a impus sancţiuni împotriva Rusiei fără a lua în considerare nevoile de hrană ale comunităţii mondiale. Secretariatul General al ONU este foarte conştient de acest lucru", s spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Însă nu numai că rușii nu sunt de acord cu prelungirea acordului "Inițiativa Mării Negre", ci chiar i-au propus Turciei să participe la o inițiativă stabilită tocmai de Rusia, prin care statele sărace din Africa ar urma să primească gratuit cereale rusești.

În comunicatul Kremlinului, se arată că "Vladimir Putin a prezentat poziţia de principiu a Rusiei în legătură cu rezilierea pachetului de acorduri privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră şi deblocarea livrărilor de alimente şi îngrăşăminte ruseşti. S-a remarcat faptul că, având în vedere lipsa totală de progrese în ceea ce privește cerințele Rusiei din cadrul acordului, prelungirea acordului nu are sens.

A fost reafirmată disponibilitatea de a reveni la acordurile de la Istanbul imediat ce Occidentul îşi va îndeplini toate obligaţiile faţă de Rusia. Se subliniază că, luând în considerare necesitățile ţărilor care au cea mai mare nevoie de alimente, se elaborează opţiuni fiabile pentru aprovizionarea cu cereale ruseşti, inclusiv gratuit. Această problemă a fost discutată în detaliu la cel de-al doilea summit Rusia-Africa, de la Sankt Petersburg, care a avut loc recent. Ne-am exprimat dorinţa de cooperare în acest domeniu cu Turcia şi cu alte state interesate".

Erdogan și Putin au discutat și despre vizita liderului rus în Turcia, despre care Erdogan anunțase de ceva timp. Aceasta a rămas stabilită pentru această lună, însă nu se precizează nicio dată calendaristică, în mod oficial: "S-a convenit să se continue contactele la diferite niveluri, inclusiv în contextul pregătirii unei posibile întâlniri a celor doi lideri".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE