Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acordul privind exportul cerealelor ucrainene a expirat. Apărarea antiaeriană a fost activată în orașul-port Odesa

Acordul care garanta exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni, la miezul nopții, după ce Rusia a refuzat să-l prelungească.

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marţi dimineaţa în orașul-port Odesa, o zonă cheie pentru exportul cerealelor.

"Odesa. Operaţiunile de luptă ale apărării aeriene continuă", a declarat Sergiy Bratciuk, un oficial al administraţiei regiunii Odesa, pe Telegram.

Potrivit comandamentului operaţional ucrainean pentru sudul ţării "inamicul atacă regiunile din sud cu vehicule aeriene fără pilot", a spus el pe Telegram.

Sudul Ucrainei este vizat de "atacuri cu drone", a informat guvernatorul regional Oleg Kiper pe aceeaşi reţea de socializare, cerând populaţiei să rămână în adăposturi până la ridicarea alertei aeriene.

Alerte aeriene în toată țara

Alerte aeriene au fost declanşate marţi în toată ţara, în regiunile Odesa, Mîkolaiv (sud), Herson (sud), Zaporijjie (sud) dar şi în Doneţk (sud-est), Harkov (est), Dnipropetrovsk ( centru-est), Poltava (est), Kirovograd (centru) şi Cerkasî (centru).

Odesa, al cărui centru istoric a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în pericol în ianuarie, a fost bombardată de mai multe ori de la declanşarea invaziei ruse din 24 februarie 2022.

După ce a început invazia Moscovei, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de navele de război ruseşti până când un acord, semnat în iulie 2022 sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei, a permis trecerea exporturilor de cereale esenţiale.

Regiunea Odesa are trei porturi care făceau parte din acordul crucial pentru alimentaţia mondială şi care a expirat luni seara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE