Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Otoniel, cel mai violent baron al drogurilor din Columbia, de la Escobar, a fost condamnat la 45 de ani de închisoare

Dairo Antonio Usuga David, cunoscut drept Otoniel, a primit o pedeapsă de 45 de ani de închisoare în SUA, la un tribunal din Brooklyn, New York, "pentru conducerea unui grup terorist și a unei organizații paramilitare", după cum precizează justiția americană. După ce a reușit să scape timp de mulți ani, el a fost arestat, în cele din urmă, în octombrie 2021, de armata columbiană, în urma unei operațiuni complexe, la care au participat sute de soldați.

Otoniel a primit 45 de ani de închisoare

Otoniel a fost capturat în apropiere de granița cu Panama, în provincia Antioquia, unde se afla într-o ascunzătoare, iar Columbia l-a extrădat în SUA în mai 2022, cu condiția de a nu fi condamnat la închisoare pe viață. Otoniel se folosise de o rețea de locuințe rurale pentru a se deplasa fără să fie depistat de autorități și nu folosea telefoane, ci se baza pe curieri pentru a comunica.

În ianuarie 2023, Otoniel și-a recunoscut faptele și a acceptat să predea autorităților 216 milioane de dolari din câștigurile sale ilicite. Ba mai mult, chiar și-a cerut scuze.

"Îmi cer scuze guvernanților din Statele Unite și din Columbia și victimelor crimelor pe care eu le-am comis", a spus Otoniel, la acea vreme, citat de Al-Jazeera.

"El a ordonat uciderea, răpirea și torturarea rivalilor, precum și a unor persoane despre care el credea că cooperează cu forțele de ordine. Dorința inculpatului, de control și răzbunare, pur și simplu nu poate fi subestimată", susțin procurorii americani.

Cine este Otoniel

În vârstă de 51 de ani, Otoniel era liderul Clan de Golfo (n.r.: Clanul Golfului) de două decenii și avea în subordine o armată de peste 1.000 de luptători care proveneau din rândurile unor grupări paramilitare. Dairo Antonio Usuga David a fost membru al unei gherile, iar apoi a făcut și el parte din grupul paramilitar din nordul Columbiei.

Forțele de ordine îl consideră extrem de periculos și cel mai violent baron al drogurilor, de la Pablo Escobar.

Pe una dintre victime a torturat-o, a îngropat-o de vie și a decapitat-o. Violentul traficant oferea recompense pentru eliminarea șefilor poliției, pentru soldați și pentru rivalii săi.

Avocații lui Otoniel au precizat că el este "un fost copil soldat, dintr-un mediu afectat de sărăcie, a cărui viziune asupra lumii a fost făurită în mijlocul a aproape 60 de ani de conflicte în Columbia". Totodată avocații lui au cerut ca pedeapsa să fie mai blândă, de cel mult 25 de ani.

"Într-o astfel de muncă militară se comit și crime. Au fost multe violențe cu gherilele și bandele criminale. (...) Fiind născut într-o regiune de mare conflict, am crescut în cadrul acestui conflict", a spus Otoniel în instanță și i-a sfătuit pe tineri "să nu urmeze calea pe care am urmat-o eu".

Acesta a recunoscut, în ianuarie, că "tone de cocaină au fost transportate cu permisiunea mea sau la comanda mea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE