Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Super-taifunul Doksuri a făcut ravagii în Asia. Alunecările de teren și inundațiile au provocat și decese

După câteva săptămâni de caniculă, fenomenele extreme au continuat cu vijelii și furtuni în mai multe zone din lume. Dacă în Bavaria a nins, Asia a fost lovită de super-taifunul Doksuri, care a măturat coastele din Filipine, unde e cunoscut sub denumirea de Egay.

Taifunul a lovit în timpul nopții și au existat cel puțin șase victime în regiunile Calabarzon și Cordillera, potrivit AP. Au existat ploi torențiale, iar vântul a suflat cu peste 185 de km la oră și valurile au depășit trei metri înălțime.

Super-taifunul Doksuri a făcut ravagii în Filipine

Astfel s-au produs inundații și alunecări de teren în unele localități din cinci regiuni ale țării, iar populația a fost evacuată, conform Consiliului Național pentru Managementul Riscurilor Provocate de Dezastre. A fost afectată grav și insula Fuga, unde vântul a atins viteze de 220 de kilometri pe oră, echivalentul unui uragan atlantic de categoria 4, după cum informează Asociația de Meteorologie din Filipine, Pagasa, care susține că au avut de suferit și oamenii de pe cea mai mare insulă, Luzon.

În provincia Cagayan, școlile au fost închise, la fel ca mai multe birouri și oficii, iar între 12.000 și 16.000 de oameni au fost evacuați. În plus, zeci de zboruri au fost anulate. Tot în această zonă, autoritățile susțin că fermele de porumb și orez din zonă au avut de suferit, după ce au fost afectate anterior și de secetă. Cinci orașe dn această regiune au rămas fără curent electric.

Autoritățile din regiunea Buguias au anunțat că alunecările de teren au îngropat, pur și simplu, o casă, unde și-au pierdut viața o mamă, copilul ei și alți doi copii. Au fost probleme și în Baguio, unde o persoană de 17 ani a murit în timp ce casa i-a fosta acoperită de ape. Vântul a rupt copacii din rădăcini în provincia Isabela, iar poliția susține că o femeie care vindea pâine pe o bicicletă a murit după ce a fost lovită în cap de un copac rupt.

Taifunul s-a întins pe o fâșie de 700 de kilometri și a afectat și provinciile centrale și nordice, inclusiv regiunea capitalei Manila, dens populată. Kaohsiung and Taitung

Potrivit prognozelor, taifunul se îndreaptă spre nord-vest, spre coasta de sud-vest a Taiwanului și apoi va lovi sud-estul Chinei în cel mult două zile.

Din cauza musonului, aceste regiunei se confruntă în medie cu 20 de furtuni mari pe an, care provoacă decesul a sute de persoane şi accentuează problemele de sărăcie în regiune.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că aceste fenomene extreme, care distrug şi infrastructuri esenţiale, devin tot mai puternice din cauza schimbărilor climatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE