Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia lansează prima misiune pe lună după 47 de ani. Modulul spațial de aselenizare se numește Luna-25

Rușii vor lansa prima lor misiune pe lună după o pauză de 47 de ani și după ce s-au străduit de zeci de ani să aibă propriile proiecte care să-i mențină în ierarhia explorărilor spațiale. Inițial, evenimentul trebuia să aibă loc în octombrie 2021, dar a fost amânat.

Luna-25 va fi lansat spre Lună pe 11 august

Astfel, agenția spațială Roscosmos a anunțat că va lansa vineri, 11 august, la ora 02:10:57, un modul spațial de aselenizare, numit Luna-25, care cântărește 800 de kilograme, iar masa de lansare este de 1.800 de kilograme. Echipamentul științific transportat cântărește 31 de kilograme.

Totodată, Roscosmos susține că un lansator Soiuz a fost asamblat la cosmodromul Vostochny, aflat la 5.500 de kilometri est de Moscova. În acest sens, 26 de locuitori ai unui sat din Extremul Orient, Şahtinsko, vor fi evacuaţi și vor sta departe de locuințele lor timp de trei ore, din cauza unui posibil pericol, care presupune "o şansă de unu la un milion" ca una dintre componentele rachetei care lansează Luna-25 să cadă pe pământ în acel loc, după cum a precizat un oficial rus. Acesta susține că acei locuitori vor primi o masă gratuită pentru că au fost deranjați.

Ultima misiune pe lună a URSS a avut loc în 1976

După un zbor care ar urma să dureze între patru zile și jumătate și cinci zile și jumătate, aselenizarea modulului spațial ar urma să fie în zona Polului Sud al Lunii, unde terenul este foarte accidentat, potrivit agenției TASS. Însă modulul va petrece între cinci și șapte zile pe orbita Lunii înainte de a aseleniza, conform Euronews.com.

Luna-25 va avea o misiune de cel puțin un an, timp în care va trebui să ia probe de la adâncimi de 15 centimetri pentru analiza solului și alte cercetări științifice pe termen lung. Cercetătorii susțin că Polul Sud al Lunii conține cantități semnificative de gheață, din care s-ar putea extrage oxigen, apă potabilă și combustibil.

"Luna este al şaptelea continent, aşa că suntem pur şi simplu ogligați, ca să spunem aşa, să o îmblânzim", a declarat Lev Zeleni, cercetător în domeniul spaţial al Academiei Ruse de Ştiinţe.

În urmă cu aproape 4 săptămâni, India a lansat pe Lună o rachetă fără echipaj, numită Chandrayan-3, iar Roscosmos susține că cele două misiuni "nu se vor încurca reciproc".

Prin această misiune, Rusia își dorește o colaborare cu China în acest sens. După invazia în Ucraina, Agenția Aerospațială Europeană a precizat că nu mai colaborează cu Rusia pentru nicio misiune, deși urma să testeze camera sa de navigaţie Pilot-D, prin ataşarea ei la Luna-25. În plus, rușii vor să concureze și cu iniţiativele private, precum Space X, condusă de Elon Musk.

Ultima misiune pe Lună a URSS a fost sonda spaţială Luna-24, în 1976.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE