Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India a lansat o rachetă fără echipaj uman spre Lună. Misiunea ar trebui să dureze cinci săptămâni

O navă spațială din India cu destinația Lună a fost lansată cu succes vineri din Sriharikota, în largul coastei de est a țării, după o misiune similară care a eșuat în urmă cu aproape patru ani.

În 2019, India a lansat o navă spațială robotizată în apropierea polului sudic al Lunii, puțin explorat, care s-a încheiat cu un accident.

Dezastrul ar fi fost cauzat de o defecțiune de software în timp ce modulul de aterizare efectua coborârea finală .

Acum, India mai încearcă o dată cu noua sa navă spațială, Chandrayaan-3 - cuvântul pentru "navă lunară" în sanscrită - care a decolat vineri după-amiază, în aplauze și urale.

"Felicitări, India. Chandrayaan-3 și-a început călătoria spre Lună", a declarat directorul Dra Sreedhara Panicker Somanath al Organizației Indiene de Cercetare Spațială (ISRO), la scurt timp după lansare.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a numit nava spațială "un nou capitol în odiseea spațială a Indiei".

"Se ridică înălțând visele și ambițiile fiecărui indian", a scris el pe Twitter. "Această realizare memorabilă este o dovadă a dedicării neobosite a oamenilor noștri de știință. Le salut ingeniozitatea!".

Chandrayaan-3 urmează să pornească într-o călătorie care ar trebui să dureze puțin peste o lună, înainte de a ateriza pe suprafața Lunii, în august. Misiunea este menită să aducă comunității științifice date prețioase despre proprietățile solului și rocilor lunare, inclusiv compoziția chimică și elementară a acestora.

Dacă nava spațială va reuși să aterizeze în siguranță pe Lună, India va deveni a patra țară care ajunge pe satelit, după SUA, Rusia și China. Directorul ISRO, Somanath, a declarat că misiunea se concentrează asupra unei aterizări sigure și ușoare pe Lună, adăugând că, deși agenția spațială indiană a perfecționat arta de a ajunge până la Lună, "la aterizare este cea la care lucrează agenția".

Misiunea a costat o sumă impresionantă de 66,5 milioane de euro și se așteaptă să dureze în total 14 zile. Modi declarase anterior pe Twitter că misiunea pe Lună "va purta speranțele și visele națiunii noastre".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE