Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, se pregătește pentru a invada țara vecină. A mobilizat armata

O lege dată de Nicoas Maduro în Venezuela, marți, deschide drumul pentru invazia țării vecine. Legea se bazează pe referendumul de duminică, în ceea ce privește revendicarea teritoriului Essequibo, din statul Guyana.

La vot a fost o prezență slabă, însă guvernul controlat de Maduro a precizat că a fost o victorie la care ar fi patricipat 10,4 milioane de oameni. În realitate, conform El Pais, ar fi partticipat în jur de două milioane de persoane, adică aproximativ 10% dintre alegătorii eligibili. Iar 95% dintre cei prezenți au aprobat înființarea unui nou stat venezuelean.

Venezuela se pregătește să invadeze Essequibo, din Guyana

În consecință, Maduro a mobilizat armata, după ce a prezentat, marți, o nouă hartă a Venezuelei, în care apare încorporat și teritoriul Essequibo. În timpul unui consiliu de stat, el a anunțat niște măsuri și o legislația pentru anexarea teritoriului și a resurselor acestuia.

Regiunea Essequibo este bogată în petrol, dar este controlată de Guyana. Astfel, el a ordonat companiei de stat să elibereze licențe de extracție a petrolului din acea zonă.

Maduro a trimis deja mai mulți militari la Puerto Barima, în zona graniței cu Venezuela. De cealaltă parte, Guyana și-a pus în alertă armata în întregime.

"Vrem salvarea pașnică a Guyanei Esequiba. Guyana Esequiba este a noastră, a fost de facto ocupată de Imperiul Britanic și de moștenitorii săi și au distrus zona", a spus Maduro.

Într-o postare pe Facebook, președintele Guyanei, Mohamed Irfaan Ali, a spus că Maduro a făcut "pași greșiți" și a spus că a vorbit deja cu secretarul general al ONU și solicită Consiliului de Securitate al ONU să ia în considerare o intervenție.

"Aceasta este o amenințare directă la adresa integrității teritoriale, a suveranității și a independenței politice a Guyanei. Guyana vede acest lucru ca pe o amenințare iminentă și va intensifica măsurile de precauție pentru a-și proteja teritoriul", spus Irfaan Ali.

  • Essequibo are o suprafață de 159.500 de kilometri pătrați.

Regiunea Essequibo este bogată în petrol

Problema din Venezuela se află în prezent pe masa Curții Internaționale de Justiție, deși Venezuela spune că această instanță nu are autoritatea să se pronunțe în această privință. Curtea a avertizat Venezuela să nu ia nicio măsură care ar putea modifica statutul regiunii Essequibo.

Zona Essequibo se află sub autoritatea Guyanei de peste un secol, iar înainte de asta, a fost controlată de Guyana Britanică. Venezuela a dorit de mult timp să anexeze această regiune. Această dispută a pornit de la descoperirea, în 2015, a resurselor de petrol în largul coastelor atlantice ale Essequibo.

Tensiunile au crescut și mai mult în septembrie anul acesta, când Guyana a organizat o licitație pentru licențe de explorare în acele ape.

Bogăția Guyanei se bazează în mare parte pe producția și exporturile de petrol, ceea ce a făcut ca economia sa să fie una dintre cele cu cea mai rapidă creștere din lume în ultimii ani.

De cealaltă parte, Venezuela încearcă să iasă dintr-o criză economică, de mai mulți ani, care a fost exacerbată de sancțiunile americane impuse vânzărilor de petrol în urma alegerilor din 2018 a lui Maduro. Țara are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din lume.

  • Guyana este singura țară vorbitoare de limbă engleză din America de Sud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE