Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Venezuela vrea anexarea unor teritorii. Nicolas Maduro, un apropiat al lui Putin, revendică un teritoriu controlat de Guyana

Venezuela ar putea anexa ilegal un teritoriu controlat de statul vecin Guyana, aflat în litigiu de 200 de ani. Alegătorii au aprobat în cadrul unui referendum revendicarea suveranității asupra teritoriului respectiv. Președintele Nicolas Maduro, un apropiat al lui Vladimir Putin, a anunțat că scrutinul a fost un succes. 

Peste 95% din alegătorii venezueleni au aprobat revendicarea teritoriului din estul țării, controlat de Guyana. Este vorba despre Essequibo, un teritoriu foarte bogat în resurse petroliere, care făcea parte din Venezuela în perioada în care țara era colonie spaniolă. 

Nu este încă clar ce efecte juridice va avea acest referendum, dar președintele Nicolas Maduro a susținut că scrutinul a fost un succes. 

Venezuela se confruntă cu mari probleme economice. Analiștii spun că Maduro vrea să speculeze curentul naționalist în perspectiva alegerilor care sunt programate pentru 2024. 

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei: ”Astăzi, poporul a vorbit clar și răspicat. Vom începe o nouă etapă, o etapă puternică, pentru că avem mandatul poporului, reprezentăm vocea poporului.”

În replica, sute de oameni din Guyana au demonstrat pentru susținerea guvernului țării. Autoritățile de aici spun că referendumul este un prim pas spre anexarea ilegală. Președintele țării a precizat că face toate demersurile diplomatice posibile pentru a se asigura că granițele statului rămân neschimbate. 

În 1899, un tribunal internațional din care făceau parte SUA, Rusia și Marea Britanie au atribuit acest teritoriu autorităților din Guyana, pe atunci colonie britanică. 

Disputa a continuat de-a lungul istoriei. 

Săptămâna trecută, Curtea Internațională de Justiție a cerut autorităților din Venezuela să nu ia nicio măsură care să aducă atingere suveranității Guyanei asupra teritoriului respectiv. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE