Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de migranți, opriți la granița cu Statele Unite. Ei riscă să primească interdicția de a mai intra în SUA

Mii de migranți s-au adunat la granița dintre Mexic și SUA pentru a intra pe teritoriu american înainte ca legile migrației să se înăsprească. Haosul de la frontieră s-a creat după ce administrația Biden a anunțat că joi expiră un articol care le permitea migranților să intre ilegal în Statele Unite fără a fi expulzați în țările de origine și fără să primească vreo interdicție. Măsura a fost valabilă în pandemie.

Migranții au încercat să treacă un râu înotând pentru a ajunge în Statele Unite înainte ca legea să se înăsprească.

Ce spun migranții

”Cu toții vom risca, vom vedea. Vom trece râul înotând, vom risca și vom vedea ce se va întâmplă”.

Migranții din Haiti, Cuba sau Venezuela pot emigra dacă depun o cerere online în prealabil, apoi ajung cu avionul în Statele Unite.

”Așteptăm programarea. Suntem aici de marți. Nu am vrut să trecem râul, nu am vrut să intrăm în Statele Unite ilegal. Așteptăm programarea. Să dea Dumnezeu să ne reușească”.

Cei care nu au respectat legea, au fost întorși din drum.

”Ei sunt inumani, inumani. Nu putem trece mai departe, granița este închisă”.

De joi, cei care vor intra ilegal în Statele Unite, vor fi deportați în țările de origine. Totodată, ei vor primi o interdicție de a mai intra în State. În pandemie, se făcea o excepție. Astfel, migranții din America de Sud puteau încerca de mai multe ori să ajungă în Statele Unite.

”Am mai încercat o dată să trec granița în Statele Unite din Ciudad Juarez. Atunci am stat zece zile într-un adăpost pentru migranți din Statele Unite, apoi am fost deportat. Am mai făcut un efort și m-am întors, să văd dacă pot rămâne în Statele Unite”.

Soraya Vazquez Pesqueira, avocat: Când expiră Articolul 42, cei care vor încerca să treacă ilegal granița vor fi reținuți. Autoritățile îi vor interoga pe migranți și dacă nu vor avea suficiente indicii care să arate că persoana are un dosar de cerere de azil deschis, va fi aplicat Articolul 8 și persoana va fi deportată în țara de origine. Pe lângă asta, îi va fi interzis să intre în Statele Unite pentru o perioadă de cinci ani.

Marți, la granița cu Statele Unite, Patrula de Frontieră a oprit aproximativ 10 mii de migranți. A fost una dintre cele mai aglomerate zile de până acum, a declarat sub anonimat un oficial american pentru Associated Press.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii: De câțiva ani avem haos la graniță. Scopul a ceea ce facem acum este de a face imigrația legală mai eficientă. Și să ne îndreptăm într-o direcție în care oamenii să știe că există o cale legală de a ajunge aici.

Potrivit oficialului american care a făcut declarații sub anonimat, 27 de mii de oameni se află în custodia Serviciului vamal și de protecție a frontierelor al Statelor Unite, cu mult peste capacitate. Pentru comparație, în martie, nici nouă mii de oameni nu erau plasați în astfel de centre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE