Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, secretos în legătură cu costurile turneului "care a repus România pe radarul african". Răspunsul la solicitarea Euronews România

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis în cadrul vizitei din Capul Verde că va cere serviciului de presă să dea un răspuns despre costurile turneului african. Euronews România a trimis o solicitare către Administrația Prezidențială, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Am adresat următoarele întrebări:

  • Cât a costat turneul efectuat de președintele Klaus Iohannis în cele 4 țări africane Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal? Ne puteți prezenta cheltuielile pentru fiecare țară vizitată?
  • Câți bani a cheltuit Administrația Prezidențială în acest an pentru toate deplasările președintelui? Suma a fost mai mare decât în anul precedent?
  • Ce servicii sunt incluse în protocolul unei vizite externe?
  • Având în vedere costurile unei deplasări externe, ar fi mai avantajos pentru România să achiziționeze un avion prezidenţial? Președintele Klaus Iohannis are în plan un astfel de demers?

Răspunsul a venit după 16 zile.

Informațiile privind zborurile, clasificate

Administrația Prezidențială transmite că toate informațiile privind zborurile lui Klaus Iohannis din Africa sunt clasificate.

"Deplasările delegațiilor oficiale conduse de Președintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale.

Potrivit cerințelor stabilite prin Regulamentul anterior menționat, informațiile referitoare la organizarea și desfășurarea zborurilor speciale intră sub incidența legislației naționale din domeniul protecției informațiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conțin date și informații clasificate, în integralitate. Pe cale de consecință, nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor.

Cu privire la cheltuielile aferente deplasărilor externe ale Președintelui României, precizăm că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparență în materie de execuție bugetară. Astfel, pe pagina de internet a Administrației Prezidențiale sunt publicate informații despre bugetul anual al instituției, fapt ce permite luarea la cunoștință de către orice persoană interesată a cheltuielilor reprezentând deplasările externe ale delegațiilor conduse de Președintele României, în fiecare an.

În același timp, situația centralizată privind execuția bugetară lunară a Administrației Prezidențiale, pentru toate titlurile și capitolele bugetare, inclusiv cu sumele cheltuite pentru deplasările externe, poate fi consultată pe pagina de internet dedicată asigurării transparenței utilizării fondurilor publice", se arată în răspunsul primit de Euronews România.

Ce a spus Klaus Iohannis după ce a "repus România pe radarul african"

În timpul vizitei din Capul Verde, reporterul Libertatea care însoțea delegația pentru a acoperi evenimentele, l-a întrebat pe Klaus Iohannis cât a costat turneul din Africa.

Șeful statului a punctat atunci importanța momentului și a făcut o promisiune:

"Prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa.

Iar în ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii", a declarat Iohannis, pe 20 noiembrie, conform sursei citate.

Pe final de 2023, Klaus Iohannis a efectuat un turneu de zece zile în Africa. Președintele și soția vizitat Kenya, Tanzania, Senegal și Capul Verde.

Costurile deplasărilor externe au atras critici

Vizitele în străinătate ale lui Klaus Iohannis au atras numeroase critici, o dată cu secretizarea costurilor pentru închirierea unor avioane private. Statul român nu deține în acest moment o aeronavă pentru deplasarea președintelui sau a premierului.

Administrația Prezidențială a cheltuit în primele 3 luni ale anului 45% din bugetul pentru deplasări externe alocat pentru tot anul 2023. Până la sfârșitul lunii septembrie, președinția cheltuise 30 de milioane de lei, cu trei milioane în plus față de bugetul alocat. La începutul acestei luni, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă. A fost astfel evitată rectificarea bugetară și riscul ca Parlamentul să taie anumite cheltuieli. 

Dacă în 2021 cheltuielile Administrației prezidențiale cu deplasările externe s-au ridicat la 1,5 milioane de euro, în 2022 președintele României a cheltuit mai mult decât dublu: 3,3 milioane de euro (peste 16,6 milioane de lei).

Ce a spus președintele Klaus Iohannis în cadrul turneului

În timpul vizitei din Capul Verde, reporterul Libertatea aflat în zonă l-a întrebat pe șeful statului cât a costat turneul din Africa.

Klaus Iohannis a vorbit atunci despre importanța momentului și a făcut o promisiune:

"Prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa.

Iar în ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii", a declarat Iohannis, pe 20 noiembrie, conform sursei citate.

În acest final de an, președintele Klaus Iohannis a efectuat un turneu de zece zile în Africa. El a vizitat Kenya, Tanzania, Senegal și Capul Verde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE