Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vizita lui Klaus Iohannis în Africa, analizată de un jurnalist din Kenya. De ce merg liderii occidentali pe acest continent din ce în ce mai des

Președintele României, Klaus Iohannis, se află într-o vizită de 10 zile în Africa. El a vizitat parcul național Nairobi, din Kenya, unde a fost într-un safari, alături de soția sa. Fotografiile au fost postate pe pagina de X a Serviciului kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice.

În timpul vizitei, familia prezidențială a fost însoțită de ministrul kenyan pentru Protejarea Naturii și de directorul Serviciului pentru Protejarea Vieții Sălbatice. Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și a schimbărilor de mediu este o temă centrală a vizitei lui Iohannis.

În capitala Nairobi, Iohannis și omologul său kenyan au semnat un memorandum de înțelegere în domeniul protecției mediului și al schimbărilor climatice. Cei doi președinți au discutat despre implicarea comunităților locale în protejarea diversității.

Iohannis va merge și în Zanzibar, unde va vizita principalele atracții turistice, printre care și Stone Town, orașul natal al superstarului Freddie Mercury.

De ce a mers Iohannis în Africa

La Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, un jurnalist din Kenya a vorbit despre această vizită. El a explicat de ce aleg liderii occidentali să meargă din ce în ce mai des în țările africane.

Michael Oduor, jurnalist la Africa News: "Într-adevăr, am văzut foarte mulți lideri europeni venind în Africa, a venit chiar și cancelarul german, iar acum a venit președintele român, care se află în Kenya. Acest lucru este și din cauza războiului din Ucraina și a ceea ce se întâmplă în Israel, iar în plus, a fost și pandemia. Acestea au poziționat oarecum Europa într-un fel în care trebuie să-și securizeze resursele. Vorbim aici despre benzină și gaz, iar Africa are un rol strategic pentru acești lideri occidentali, în termeni de a avea acces la aceste resurse minerale și combustibili.

Liderul român a fost în Kenya și au fost semnate multe documente bilaterale. Avem, de asemenea, un document pe schimbările climatice, știm că urmează un congres foarte important, unde autoritățile din Kenya vor vedea dacă aprobă sau nu acest memorandum. De asemenea, Kenya este unul dintre acești aliați, pe care liderii occidentali încearcă să și-l apropie pentru a-și securiza aceste memorandumuri și pentru viitorul apropiat. (...)

Această vizită a fost una bună, Kenya a oferit o vizită similară și regelui Charles. Noi abordăm aceste vizite într-un mod pozitiv, presa din Kenya a vorbit foarte mult de aceste tratate bilaterale, care au fost semnate în domeniul agriculturii și sănătății și din punct de vedere al diplomației și presa menține raporturi pozitive ale acestor vizite. Am văzut și o vizită a președintelui României la Marele Mausoleu din Kenya, ceea ce este ceva care presa din Kenya a valorificat foarte mult în sens pozitiv. Și de asemenea, în Tanzania, există informații pozitive despre România, ca stat."

Resursele Africii, atracție pentru liderii occidentali

Michael Oduor, jurnalist la Africa News: "Dacă vă uitați la Africa de vest, Kenya, Uganda, Tanzania, realizați că avem resurse precum gaz natural în țări ca Tanzania, care este abundent și care a fost descoperit acum câțiva ani. Și acum avem această conductă între Uganda și Tanzania, foarte mult petrol tranzitează pe acolo. Aceste resurse au un rol strategic pentru aceste țări, chiar dacă războiul din Ucraina a împiedicat cumva producția de petrol. Desigur și ceea de se întâmplă în Israel. Toate aceste lucruri împing liderii europeni să apeleze la Africa.

De asemenea, în termeni de agricultură, țări precum Kenya și Tanzania știm că au foarte multe astfel de produse. Acesta este unul dintre motivele importante pentru care produsele noastre au trebuințe în zonele din Europa. Și vor urma și alte vizite importante în Africa.

Știm că e vorba despre resurse de petrol, e vorba și despre un anumit tip de hrană care vine din Africa, mă refer la un anumit tip de pește. Știți că, în zona Capului Verde, există foarte mult astfel de pește. De asemenea, avem articole de îmbrăcăminte care sunt bune pentru țări precum România. Au fost semnate tratate bilaterale în Kenya între cei doi lideri și toate acestea vor avea un impact între aceste două țări.

Foarte mulți dintre noi din Africa am observat că avem și economii foarte bune aici, avem și tratate cu China, cu țările BRICS. Dar și alte țări din Africa au tratate importante cu țări din Europa occidentală. Am văzut și vizita regelui Charles în Kenya. Așadar, țări precum Kenya arată cât de importante sunt ele pentru Europa."

Cele două războaie aflate în desfășurare au modelat optica geopolitică a liderilor mondiali. Iar unii încearcă să obțină posibilitatea de a exploata resurse din țări africane. Rusia este una dintre țările care au legături mai îndelungată cu africanii.

Michael Odour, jurnalist Africa News: "Războiul din Ucraina și cel din Israel ne-au învățat multe și ne-au arătat unde trebuie să se poziționeze țările africane, pentru că prețul petrolului a crescut foarte mult în ultimii ani, de la pandemia COVID și acum vedeți că țările acestea încearcă să se alieze și avem țări ca Tanzania sau Etiopia care încearcă să se alieze cu Rusia sau cu Arabia Saudită, pentru că ele vor să fie sigure că vor fi alimentate cu combustibil. Combustibilul determină foarte multe economii și în Europa. Așa că trebuie securizate aceste resurse de energie și viitorul economic."

Totodată, această apropiere a africanilor de regimurile totalitare sau, mai bine zis, îndepărtarea de cele occidentale, s-ar datora și celor întâmplate mai ales în Israel, acolo unde mai mulți lideri cer să se ia măsuri și împotriva israelienilor. Totul după ce armata IDF este văzută de unii ca vinovată de victime colaterale printre civilii din Fâșia Gaza.

Michael Odour, jurnalist Africa News: "Războialele acestea ne-au arătat că sunt și anumite probleme diplomatice pentru că realizăm că anumite țări din Africa fac apel la egalitate, în sensul în care spun că de ce nu există sancțiuni și la adresa Israelului. Aceste țări care încearcă să se îndepărteze de Europa occidentală. Dar războaiele au avut un impact asupra multor țări."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE