Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus și Carmen Iohannis, safari în Kenya. Cât a costat totul? Expert: „Mult”

Turneul african al președintelui Klaus Iohannis a stârnit numeroase controverse. În timp ce unii analiști sunt de părere că vizita reprezintă un prilej de relansare a relațiilor României cu țările africane, alții consideră că beneficiile vizitei nu justifică deplasarea președintelui.

Klaus și Carmen Iohannis, safari în Kenya

Conf. Univ. Dr. Abil Ciprian Mihali, fost ambasador în Senegal: „E păcat să mergi până acolo și să nu faci asta. E păcat să ajungi în Kenya, în Tanzania, în Guineea și să nu profiți de o zi liberă și să nu faci o vizită într-un parc național. (…) Noi am pierdut foarte mult timp în relația cu Africa. Din păcate, noi am pierdut un avantaj uriaș pe care l-am avut și, în ciuda a tot ceea ce se spune, să știti ca relațiile noastre cu Africa până în 1990 au fost excelente. (…) Noi, însă, am distrus acest capital prin indiferență si vânzând chiar activele pe care le-am avut. România a deținut proprietăți in Africa, în numeroase țări, în Guineea, în Senegal, în Mali și pe coasta de est a Africii, care s-au distrus. Bunăoară, există o clădire, fosta cladire a Ambasadei României in Guineea. România nu mai are astăzi ambasadă, dar fosta clădire, care aparține încă României, s-a degradat până la distrugere”.

Prof. Univ. Dr. Andrei Mihalca, prorector USAMV Cluj-Napoca: „Din păcate, România, la ora actuală, nu este un producător foarte solid pe piața farmaceutică veterinară mondială și fabricile, și unitătile de produse veterinare, de produse biologice, vaccinuri, seruri, teste de diagnostic. Din păcate, în România s-a cam pierdut această industrie în ultimii ani. Nu prea văd, sincer, fără să fiu critic neapărat al domnului președinte sau al acestei vizite, în domeniul sanitar-veterinar nu prea văd un real beneficiu, cel puțin pe termen scurt, pentru România”.

Vitalie Cojocari: Noi nu știm cât a costat vizita lui Klaus Iohannis.

Răzvan Pascu, antreprenor turism: „Mult”.

Un pachet complet cu avion, cazare, cât?

Răzvan Pascu, antreprenor turism: „De la 4000 de euro încolo. Tanzania e un pic mai scumpă. În Kenya cred că găsești cu 3.500 - 4.000 de euro, 10 zile, asta însemnând cinci-șase zile de safari si restul la plajă. Prețurile ajung și spre 5.000 euro de persoană dacă vorbim de niște hoteluri bune, 4 stele plus, așa cum pot fi ele în Africa. E cel mai ieftin safari pe care putea să îl facă și cel mai apropiat de Nairobi”.

„Cred că e o chestie de genul... e greșit să spun grădina zoologică, dar este ceva foarte apropiat și cumva mai comercial. Cine nu are timp să ajungă în parcurile îndepărtate, care ar merita cu adevărat, atunci face chestia asta. Dar Tanzania, credeți-mă, deci ce a fost în Kenya a fost cum a fost, dar sper să își fi planificat și o vizită la safari în Tanzania, pentru că ăla contează cu adevărat”.

Michael Oduor, jurnalist Africanews: „Războiul din Ucraina, dar și ceea ce se întâmplă acum în Israel, dar și pandemia au poziționat Europa într-un fel în care trebuie să își securizeze resursele - benzină și gaz. Iar Africa are rol strategic pentru acești lideri occidentari, pentru a avea acces la aceste resurse minerale și combustibil”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE