Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Argentinei, la Davos: Lumea occidentală este în pericol din cauza socialismului

”Occidentul este în pericol” pentru că liderii tind să aplice idei ”care conduc inexorabil la socialism şi deci la sărăcie" sau din cauza "experimentelor colectiviste, care nu sunt niciodată soluţia problemei". Avertismentul a fost lansat de președintele argentinian, ultra-liberalul Javier Milei, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

”Principalii lideri ai lumii occidentale au abandonat din nefericire în ultimii ani ideea de libertate în favoarea a diferite versiuni din ceea ce noi numim colectivism”, a afirmat președintele Javier Milei, în intervenţia sa la forumul de la Davos

Liderul argentinian a făcut prima sa vizită la Davos, de când a fost învestit în funcție pe 10 decembrie.

Javier Milei critică feminismul: ”Este disputa ridicolă şi nefirească între bărbat şi femeie”

De asemenea, Javier Milei a criticat în termeni duri agendele feminismului şi ecologismului promovate la nivel internaţional, pe care le consideră ca fiind o parte a influenţei pe care socialismul l-a căpătat asupra politicilor economice ale Occidentului.

”Prima dintre aceste noi bătălii este disputa ridicolă şi nefirească între bărbat şi femeie", a observat preşedintele argentinian în referirea sa la ascensiunea feminismului. "Singurul lucru la care a condus această agendă a feminismului radical este o mai mare intervenţie a statului pentru a îngreuna procesul economic”, a spus noul președinte argentinian, conform sursei citate.

Referitor la schimbările climatice, Javier Milei s-a declarat împotriva ”ideilor nocive” promovate de cei care ”susţin că fiinţele umane provoacă pagube planetei şi că aceasta trebuie protejată cu orice preţ, aceiaşi ajungând până la a pleda pentru controlul populaţiei sau agenda sângeroasă a sprijinirii avortului”.

Argentina are inflație de peste 200%

Noul președinte al Argentinei s-a descris ca fiind un ”anarho-capitalist" şi ”libertarian”. Pe plan economic intern, Milei a promis reforme tipice terapiei de şoc care trece printr-o criză economică perpetuă şi a avut anul trecut o inflaţie de peste 200%.

În materie de politica externă, Javier Milei a renunțat la planurile fostului Guvern de centru-stânga care voia ca Argentina să adere la grupul economiilor emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). În schimb, noul președinte promis că-şi va axa politica externă pe apropierea faţă de SUA.

Pe plan social, în pofida apropierii sale de SUA, el susţine interzicerea avortului şi se declară ostil mişcării LGBT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE