Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Japoniei avertizează, la 77 ani de la Nagasaki, că riscul unui atac nuclear este în continuă creștere

Riscul unui atac nuclear este în continuă creștere, avertizează premierul japonez Fumio Kishida. El a tras acest semnal de alarmă în cadrul unui discurs pe care l-a ținut la Nagasaki, cu ocazia comemorării a 77 de ani de la atacul nuclear care a distrus orașul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Șeful executivului japonez a reiterat avertismentul său împotriva armelor nucleare și a atras atenția cu privire la amenințările făcute de Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. Orașul Nagasaki a adus un omagiu victimelor bombardamentului atomic american de pe 9 august 1945, în urma căruia au murit aproape 40 de mii de persoane.

 ”Amenințarea cu arme nucleare și posibilitatea folosirii lor devine din ce în ce mai reală. Având în vedere că eforturile de dezarmare nucleară regresează, voi continua să fac un apel ca națiunile să nu repete greșelile trecutului”, a declarat Fumio Kishida, premierul Japoniei.

La rândul sau, primarul orașului Nagasaki a spus că singura modalitate de a salva viitorul omenirii este eliminarea armelor nucleare.

 „(Războiul din Ucraina – n.red.) ne-a demonstrat că atât timp cât există arme nucleare persistă riscul ca acestea să fie folosite, fie că e vorba de erori umane, tehnice sau de atacuri teroriste”, a spus Tomihisa Taue, primarul orașului Nagasaki

 ”Sirenele care avertizează asupra unui raid aerian din Ucraina îmi reamintesc cât de frică mi-a fost atunci când s-a declanșat bomba nucleară asupra Nagasaki.”, a spus unul dintre supraviețuitorii bombardamentului de la Nagasaki, Takashi Miata.

În Japonia încă trăiesc peste 118 mii de supraviețuitori ai atacurilor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, soldate în total cu 210 de mii de morți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE