Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful ONU avertizează: Riscul unei confruntări nucleare revine după zeci de ani de pace

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat luni că riscul unei confruntări nucleare a revenit după decenii de pace. Antonio Guterres a lansat un apel către toate puterile care dețin arsenal nuclear că nu îl vor folosi niciodată într-un conflict.

Orice atac asupra unei centrale nucleare este un ”gest sinucigaș”, a afirmat Guterres, amintind despre reluarea bombardamentelor militarilor ruși asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, cea mai mare unitate atomo-nucleară din Europa.

Șeful ONU a făcut declarații, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă la Tokyo, după ce a asistat la o ceremonie prin care au fost comemorați 77 de ani de la atacul de la Hiroshima, primul bombardament atomic din lume care a avut loc la 6 august 1945, potrivit agenției Reuters.

Antonio Guterres și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că rușii și ucrainenii se acuză reciproc de bombardarea complexului nuclear Zaporojie.

”Este total inacceptabil ca puterile nucleare să ia în calcul posibilitatea unui război nuclear”, a subliniat Guterres, potrivit unui comunicat al ONU.

"Armele nucleare sunt un nonsens. 75 de ani mai târziu, trebuie să ne întrebăm ce am învățat din norul în formă de ciupercă care a devastat acest oraș în 1945", a adăugat el în timpul evenimentului solemn organizat la Memorialul Păcii din Hiroshima.

Mai mult, secretarul general al ONU a avertizat că se accelerează o nouă cursă a înarmării, în condițiile în care liderii mondiali își sporesc stocurile la costuri de sute de miliarde de dolari. În prezent, aproape 13.000 de arme nucleare sunt deținute în arsenalele din întreaga lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE