Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul General al ONU: „Invazia Rusiei în Ucraina poate provoca una dintre cele mai grave crize alimentare din istoria omenirii”

Invazia Rusiei în Ucraina poate provoca una dintre cele mai grave crize alimentare din istoria omenirii, avertizează Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Oficialul a trimis un mesaj public Moscovei prin care a cerut deblocarea porturilor de la Marea Neagră și reluarea transporturilor de cereale.

Secretarul General al ONU a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina are un impact major asupra securității alimentare și energetice. Astfel, este posibil ca 1,6 miliarde de oameni să fie afectați de această criză.

Marea problemă din acest an se referă la lipsa accesului la cereale

Antonio Guterres, Secretar General al ONU: „La trei luni de la invazia Rusiei în Ucrainei, ne confruntăm cu o nouă realitate. Pentru cei de pe teren, fiecare zi aduce noi vărsări de sânge și suferință, iar pentru oamenii din întreaga lume, războiul, împreună cu celelalte crize, amenință să declanșeze un val fără precedent de foame și sărăcie, lăsând în urma lui haosul social și economic.”

În timp ce aproape 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în depozitele din portul ucrainean Odesa, oficialul ONU a cerut un plan care să permită transportul acestora.

La Ankara, discuțiile dintre diplomații turci și ruși privind această blocadă s-au încheiat fără o soluție

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este dispusă să deschidă coridoare pentru a permite reluarea exporturilor de cereale, dar forțele Kievului vor trebui să curețe porturile de minele lor.

Însă Ucraina s-a referit la promisiunile Rusiei ca fiind „goale” și a acuzat Moscova că profită de această criză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE