Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră pe litoralul românesc | Două specii de scoici aflate pe cale de dispariție, mutate din habitatul natural

În premieră pe litoralul românesc, două specii de scoici aflate pe cale de dispariție vor fi mutate din habitatul natural, până la finalizarea lucrărilor de lărgire a plajelor din Eforie Sud.

Viețuitoarele marine fac parte din specii protejate, iar singura zonă în care mai trăiesc este cea din Eforie Sud, acolo unde au început lucrările de înnisipare. Specialiștii vor implanta o specie de iarbă de mare, care mai sălășluiește acum pe fundul mării din zona Mangalia. Cu ajutorul acestei plante, experții speră să creeze la Eforie Sud mediul propice pentru dezvoltarea căluților de mare, care au migrat în zona protejată 2 Mai - Vama Veche.

Victor Niță, șef Department Resurse Vii Marine, Institutul de Cercetare Marină Grigore Antipa Constanța: „Aceasta este Donacilla Cornea, o scoică tipică zonei de spargere a valurilor, o indicatoare de calitate a mediului. Avem și o altă bivalvă, Donax Trunculus, aceasta atinge până la 3,5 cm.”

În străinătate se exploatează pentru comercializare

Răspândită în Oceanul Atlantic de nord-est, Marea Mediterană, Marea Egee sau Marea Marmara, scoica Donax Trunculus se regăsește în Marea Neagră în habitate extrem de mici, la adâncimi cuprinse între trei și 10 metri. În străinătate se exploatează pentru comercializare, iar carnea din interiorul cochiliei reprezintă o delicatesă culinară folosită în special la preparatele cu tagliatelle. La noi, specia este pe cale de dispariție, la fel ca Donacilla Cornea, o moluscă de dimensiuni foarte mici, de culoare albă.

Cele două scoici sunt pe cale de dispariție pe litoralul românesc și nu se mai găsesc decât în această zonă, la Eforie Sud. De aceea este extrem de important ca acestea să fie scoase din mare, mutate într-un loc sigur și relocate apoi în habitatul natural după finalizarea lucrărilor de înnisipare.

Nicușor Buzgaru, manager proiect înnisipare Eforie Sud: „Vor fi depozitate temporar într-o zonă care să fie asemănătoare cu cadrul natural, vor fi păstrate fie în nisip prelevat din situl respectiv în imediata apropiere într-o zonă care a fost determinată ca fiind propice acestei depozitări sau în niște bazine speciale alimentate cu apă de mare.”

Plaja din Eforie Sud va avea până la 140 de metri

Marius Stamat, directorul Van Oord România: „Acest proiect este primul proiect care are o componență foarte mare de mediu. Pe lângă cele două specii de scoici vorbim și de implantarea unei zone de 2,9 ha cu iarbă de mare.”

Este vorba despre Zostera Noltii, planta marină care mai trăiește acum doar în zona Mangalia. Proiectul a presupus câtva luni de teste dificile efectuate în Olanda și Danemarca, care au arătat că șansele de succes sunt foarte mari.

Conform proiectului, după înnisipare, plaja din Eforie Sud va avea până la 140 de metri. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE