Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portugalia: cea mai gravă secetă din istorie. Producția de fructe s-a înjumătățit în acest an

După patru valuri de căldură extremă, Portugalia se confruntă cu mari probleme în agricultură. Nivelul lacurilor de acumulare a scăzut, iar rezervele de apă subterană aproape că s-au epuizat. În acest condiții, autoritățile le-au impus agricultorilor să folosească apa cu măsură.

Lunile întregi de secetă severă au sufocat Portugalia, iar producția de mere a avut de suferit. Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la fermieri să utilizeze mai eficient apa, iar autoritățile au extins un ordin temporar ca apa din barajele hidroelectrice să fie folosită cu măsură în irigații și producția de energie.

Carrazeda de Ansiães este una dintre regiunile portugheze cele mai afectate de secetă. Deoarece este unul dintre cei mai mari producători de mere din regiunea agrară Trás-os-Montes, situația a devenit și mai problematică.

Luís Veiga, cultivator de mere: „Anul acesta va fi rău. Este deja foarte rău. Toate merele sunt foarte deteriorate. Nici măcar nu am câștigat suficient pentru a ne acoperi cheltuielile. A fost grindină, a fost o furtună și apoi am avut multă căldură și lipsă de apă. De asemenea, nu am putut asigura o bună creștere a plantelor. Totul a fost împotriva noastră.”

Duarte Borges, director tehnic al Asociației Pomicultorilor, Viticultorilor și Olivicultorilor din Ansiães: „Am avut o vară foarte caldă și foarte secetoasă, cu valuri de căldură, astfel încât producția de fructe a fost redusă, asociată cu disponibilitatea scăzută a apei, ceea ce a făcut ca perioada să fie destul de dramatică și foarte rea pentru agricultori.”

Culturile reduse la jumătate

Luís Veiga culegea 400-500 de tone de mere pe an. În acest an, nu a reușit să obțină nici jumătate din cât se aștepta. Fructele sunt de o calitate mai slabă, iar asta înseamnă ar putea fi vândute doar la un un preț foarte mic: 6 cenți pe kilogram. Chiar și așa, magazinele alimentare nu sunt interesate să le cumpere. Producătorii speră ca măcar la anul, Guvernul să găsească soluții.

Luís Veiga, cultivator de mere: „Sper că va exista ajutor pentru a face noi lacuri de acumulare, noi investiții. Este nevoie de mult ajutor pentru a acoperi pomii, deoarece grindina și furtunile fac din ce în ce mai multe pagube, iar acest lucru este foarte dificil.”

Lipsa ploilor a făcut ca aproximativ 40% din Portugalia continentală să fie afectată de secetă extremă, potrivit Institutului Portughez de Meteorologie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE