Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poliția de Frontieră a achiziționat cinci mașini de 400.000 de euro bucata și 83 de autospeciale de patrulare. Dotările IGPR

Cinci mașini 4x4, de câte 400.000 de euro, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră, alături de 83 de autospeciale de patrulare. Mașinile off-road sunt dotate cu cea mai modernă tehnologie existentă, după cum se precizează pe pagina de Facebook a Poliției de Frontieră.

Autospecialele de supraveghere sunt dotate cu termoviziune și sunt destinate misiunilor specifice de supraveghere în condiţii off-road, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Cele cinci mașini off-road vor ajunge la inspectoratele teritoriale de frontieră din țară: Sighet, Timiș, Oradea, Giurgiu și Iași și sunt achiziționate cu bani din fonduri europene nerambursabile.

Poliția de Frontieră a achiziționat cinci mașini de 400.000 de euro bucata

"Astăzi, 20.12.2023, în prezența domnului viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, domnul CĂTĂLIN PREDOIU, a domnului secretar de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu și a inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție CORNEL-LAURIAN STOICA, a avut loc evenimentul prin care au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române cinci mijloace de mobilitate terestră 4x4 cu termoviziune pentru teren dificil şi 83 de autospeciale de patrulare.

Acestea urmează să fie repartizate câte una pentru fiecare inspectorat teritorial al Poliţiei de Frontieră, fiind destinate efectuării misiunilor specifice de patrulare în condiții meteo-climatice defavorabile, în vederea unui control mai eficient al fenomenului infracțional transfrontalier, precum combaterea și prevenirea migrației ilegale şi a contrabandei cu produse accizabile.

Valoarea totală a autovehiculelor este de aproximativ 2,2 milioane de euro cu TVA inclus, iar acestea sunt achiziţionate din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Fondul de Securitate Internă, urmând să întregească completul de 144 de autovehicule cu termoviziune aflate în dotarea instituţiei.

Totodată, cele 83 de autospeciale de patrulare reprezintă al doilea lot de astfel de autovehicule care intră în dotarea Poliţiei de Frontieră, primul lot, format din 32 de maşini, fiind deja intrat în dotarea instituţiei de la începutul anului. Valoarea totală a celor două loturi este de aproximativ 2 milioane de euro cu TVA inclus.

În cazul primului lot, achiziţia a fost efectuată de la bugetul de stat, în timp ce al doilea lot, care a intrat în dotare în această perioadă, a fost contractat din Fonduri europene nerambursabile, în cadrul Fondului pentru Azil, Migraţie şi Integrare, iar valoarea unei singure maşini este de aproximativ 18.000 euro.

Cele 83 de autospeciale de patrulare reprezintă o extindere semnificativă a flotei auto existente a PFR. Aceste vehicule moderne vor întări prezența poliţiştilor de frontieră pe teren și vor consolida capacitatea de prevenire și contracarare a infracționalităţii transfrontaliere.

Pentru a creşte gradul de dotare actual, achiziția de noi mijloace de mobilitate terestră pentru menținerea/creșterea capacității de reacție a efectivelor Poliției de Frontieră Române și derularea misiunilor de supraveghere a frontierelor în mod eficient, în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor, reprezintă o măsură indispensabilă pentru structurile Poliției de Frontieră Române", se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.

Dotări moderne pentru Poliția Română

Mașinile 4x4 sunt Ford Ranger Raptor Double Cab, au 209 cai putere și cutie de viteze automată cu zece trepte. Tracțiunea este integrală, decuplabilă, cu sistem electronic de control. Au suspensii adaptate, cu capacități de trecere impresionante în zone neamenajate și greu accesibile. Ele sunt dotate cu troliu în față, care este acționat electric, cu proiectoare tip led, cu intensitate de 5.000 de lumeni și pot traversa vaduri de 80 de centimetri adâncime, pentru că au admisie de aer tip snorkel și etanșeizări speciale.

Vestea acestor noi dotări pe care le are Poliția de Frontieră vine la mai puțin de o lună de la scandalul care l-a avut protagonist pe Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare care a reușit să treacă fraudulos frontiera, deși era dat în consemn.

IGPR a mai făcut achiziții valoroase în ultima vreme. Este de notorietate scandalul privind achiziția acelor 600 de BMW-uri 320 ix, în 2021, fapt care a intrat în atenția DNA și a unei anchete a Parchetuluui European. Ele au fost cumpărate cu 20 de milioane de euro, pentru Ministerul de Interne, după o licitație "cu cântec".

Printre dotările Poliției se numără și "roboțelul pirotehnic", un dispozitiv performant de detectare a explozivilor şi de dezamorsare a bombelor, ghidat de la distanță.

În ultimele luni din 2023, în cadrul proiectului de investiții „HeliPol”, derulat de Ministerul Afacerilor Interne, în dotarea Poliției au intrat trei elicoptere medii și un elicopter greu, 200 de autospeciale pentru Poliția Rutieră, 75 de motociclete, 800 de etilometre și 200 de teste pentru depistarea consumului de substanțe psihoactive, precum și sisteme de comunicații mobile și sisteme de cercetare la fața locului.

Totodată, agenții de la Poliția Rutieră și cei de la Ordine Publică au primit noi arme, în urmă cu doi ani, după cum a anunțat IGPR. Este vorba despre 25.000 de pistoale Beretta, de calibru 9x19mm, achiziționate de IGPR. Polițiștii au mai primit dispozitive de blocare a trecerii auto, veste antiglonț, maiouri de protecție și 6.000 de "body-camera".

În mai 2023, Sindicatul Europol a anunțat că Poliția Română va beneficia și de:

  • SPIKE STRIPS-uri, cunoscute și sub denumirea de ,,benzi cu cuie”, necesare opririi forțate a autovehiculelor urmărite – 349 de bucăți;
  • Puști semiautomate cu lunetă – 52 de bucăți;
  • Pistoale automate calibru 9x19mm – 100 de bucăți;
  • Kit-uri de monitorizare electronică (brățări electronice) în cadrul priectului SIME – 2.700 complete;
  • Sistemul integrat de monitorizare LPR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE