Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 90% din spitalele județene și municipale din România nu au proceduri pentru avort. Ce este de făcut

Publicat de: Andreea Smerea

Dincolo de hotărârea istorică a Curții Supreme din SUA (Roe v. Wade), lucrurile în privința întreruperii unei sarcini nedorite nu stau mai bine nici în România. Pornind de la situația din State, Oana Băluță, conferențiar doctor (FJSC), și jurnalista Diana Oncioiu au abordat și cazul României, unde avortul, deși legal, este restricționat în unitățile medicale de stat, din cauza lipsei de proceduri.

Centrul Filia a atras atenția că, în pandemie, multe femei din România au făcut întreruperi de sarcină în afara unei unități medicale. Fără personal medical calificat și în afara unui mediul steril. Precum în comunism. Cazuri de avort empiric au fost înregistrate în orașe precum București, Sibiu, Motru sau Segarcea.

În România, avortul este legal, dar dificil de făcut într-o unitate medicală de stat

Diana Oncioiu, jurnalist (Jurnalul Decretului și DelaO): "Am cerut date de la Maternitatea Buftea. Au avut trei cazuri ale unor femei care au încercat acasă, au avut complicații și au avut nevoie de intervenție la spital. Centrul Filia și presa scriu de ani de zile și vin cu date despre spitale unde se restricționează dreptul la avort.

Spitalele nu au proceduri pentru oferirea avortului. Asta înseamnă că se comit o serie de abuzuri. Să nu ai o decizie administrativă la nivel de spital acolo unde refuzi avortul înseamnă să nu poți permite femeii respective să dea spitalul în judecată. Spitalele mută intenționat discuția pe medici, pentru că nu poți da medicul în judecată. Nu poți obliga medicul să facă avort.

Este important ca într-o țară în care femeia are dreptul la avort spitalul să îi ofere acest drept. Dacă spitalul are cinci medici care refuză avortul, din rațiuni de conștiință sau motive religioase, trebuie să existe un al șaselea medic care să facă procedura.

În jur de 90% din spitalele din România nu au proceduri cu privire la avort. Este necesar ca Ministerul Sănătății să pună presiune, chiar dacă spitalele sunt administrate local, este necesară presiune chiar și din partea Colegiului Medicilor. Putem rezolva această chestiune în România doar obligând spitalele să facă proceduri.

În România, sunt femei care fac avort fără anestezie locală. Este îngrozitor. Procedura trebuie să prevadă acest lucru și inclusiv ce îi spui femeii. Nu să te porți cu aceasta de parcă a făcut ceva greșit. Inclusiv etapele de explicare înainte și după avort trebuie să existe la nivelul spitalelor din România. Lipsa acestora permite restricționarea dreptului la avort."

Se va ajunge în România la o restricție integrală a avortului?

Jurnalista Diana Oncioiu spune că nu știe dacă va exista o formă de restricție totală a avortului, însă aceia care militează pentru interzicerea dreptului la avort sunt aceiași care militează împotriva introducerii educației sexuale în școli și împotriva acordării de drepturi minorităților sexuale.

"Acești oameni nu au dispărut după referendumul din 2018 și se pregătesc încet prin diferite metode, precum cursurile opționale de abstinență. Apoi, prin centrele dedicate crizei de sarcină, centre care nu ajută femeia, ci încearcă să o convingă să nu facă avort.

Sunt organizații, spre exemplu una din Bacău, care le spuneau femeilor care ieșeau din cabinete (ginecologice – n.red) că vor arde în flăcările iadului, dacă fac avort. La Piatra Neamț, din 2013 până în 2015, trebuia să treci pe la preotul spitalului să îți pună ștampilă pe o hârtie ca să poți face avort. Lucrurile acestea nu se mai întâmplă la Spitalul Județean Neamț pentru că nu mai fac avort de atunci", a declarat Diana Oncioiu.

Își poate pune femeia viața în pericol, printr-o intervenție în afara sistemului medical?

Oana Băluță, conf. univ. dr. ( FJSC): "Interzicerea legală a avortului nu va opri femeile să facă întrerupere de sarcină. Femeile doar nu vor mai avea acces la întrerupere de sarcină sigură, prin serviciu medical. O certitudine pe care o avem e că interzicerea avortului duce la moarte, duce la moartea femeilor care vor face avort în condiții nesigure medical. Istoria României este foarte bine documentată din acest punct de vedere, după momentul 1966.

Dacă nu vrem să ne uităm la istorie, ne putem uita la prezent, în Polonia sau în state în care avortul este interzis sau profund limitat. În Wisconsin (odată cu decizia Row v. Wade – n.red.), legislația de la început de sec XIX va reintra în vigoare."

De unde această turnură în State?

"Încă din anii 1970, există o mișcare în SUA din ce în ce mai consistentă împotriva drepturilor femeilor și împotriva dreptului de a întrerupe o sarcină. Mișcarea merge mână în mână cu câștigurile din anii 1960 legate de drepturile femeilor. În același timp, o componentă importantă a acestei discuții ține de administrațiile prezidențiale ale SUA – Bush și Trump –, care au numit judecători profund conservatori, folosit de mine într-un sens larg, pentru că există un tip de fundamentalism în Partidul Republican, regăsit inclusiv în decizia luată de judecătorii Curții Supreme.

Partidul Republican a contribuit la un regres democratic – o punere sub semnul întrebării a procesului democratic. Drepturile femeilor sunt parte constitutivă a regimului democratic", a explicat Oana Băluță, cu privire la situația curentă din SUA.

Putem privi astăzi la două Americi?

"Da, cred că sunt. Sunt vreo 15 state unde intră imediat în efect această decizie. (...) Nu este ceva nou. Lucrurile acestea nu apar din neant, acest proces de răsturnare a deciziei durează de zeci de ani de zile. Are o importantă componentă religioasă. Oamenii au construit an de an la dărâmarea deciziei Roe v. Wade.

Trăim pe un continent în care există țări care interzic avortul și vecini care îl restricționează.

Trăim noi într-o țară în care deși avem drept la avort, acesta este restricționat foarte mult. Fără să existe o decizie politică care să interzică", a conchis jurnalista Diana Oncioiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE