Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 6.000 de replici după cutremurele din Turcia și Siria. Seismologii avertizează că fenomenele ar putea continua

Cutremurul puternic care a zguduit Turcia și Siria pe 6 februarie a fost urmat de peste 6.000 de replici, a anunțat duminică Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale (AFAD). Numai duminică s-au produs cinci cutremure cu o magnitudine de peste 3,5 grade. Cel mai puternic dintre aceste a avut o magnitudine de 4,7.

Datele autorităților turce arată că 100 de cutremure s-au produs duminică pe teritoriul țării.

Reprezentanții AFAD au precizat că au fost înregistrate replici seismice ”la fiecare trei sau patru minute” după cutremurul iniţial din 6 februarie. Aproape 40 dintre acestea au avut magnitudini de peste 5, a declarat Orhan Tatar, directorul AFAD, potrivit Agerpres.

Seismologii se așteaptă ca astfel de replici să mai aibă loc și în perioada următoare, ceea ce i-ar putea afecta pe ”localnicii deja traumatizaţi”, a mai spus oficialul turc.

Autoritățile i-au îndemnat pe localnicii din zonele afectate de seism să nu se apropie de clădirile avariate. Experții analizează în continuare distrugerile produse la nivelul infrastructurilor strategice, inclusiv baraje de acumulare şi tuneluri, notează sursa citată.

Potrivit agenției Anadolu, 40.698 de persoane au murit în Turcia în urma cutremurului puternic. Seismul a distrus sau a avariat aproape 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei.

Agenția Reuters notează că bilanţul deceselor a depăşit 46.000 de morţi în Turcia și Siria. Oficialii din cele două ţări se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în zilele următoare, întrucât numeroase persoane sunt în continuare dispărute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE