Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturia unui salvator român revenit din Turcia. „Era o imagine ca de început de apocalipsă. Cutremurul e cel mai parșiv dezastru”

Lt. col. Marian Cosmin Bunoiu a făcut parte din echipa de salvatori care a fost trimisă în Turcia pentru a veni în sprijinul populației în urma cutremurului devastator care a provocat moartea a 45.000 de oameni. Cu toate că este instruit pentru a acționa în cazul producerii unor dezastre, militarul a mărturisit în direct la Euronews România că a văzut imagini „ca de început de apocalipsă” în regiunile în care seismul a făcut ravagii. „Nu puteam să procesez pe loc. Când vezi de sus, nu vezi durerea din stradă. Când vezi imagini din stradă, nu vezi toată imaginea per total”, a afirmat reprezentantul IGSU.

Invitat în studioul Euronews România, lt.col. Bunoiu a povestit că a fost anunțat despre producerea cutremurului din Turcia chiar în dimineața zilei de 6 februarie. Pentru că are tot timpul „rucsacul pregătit pentru misiuni internaționale”, reprezentantul IGSU s-a îndreptat de urgență spre unitatea specială de intervenție din Ciolpani, unde a aflat că va pleca în misiune în Turcia.

„În aceeași zi seara am ajuns la aeroportul din Adana. Efectele deja se vedeau. Autoritățile turce abia făceau față tuturor cererilor. Încă nu aveam o imagine de ansamblu.

Tot timpul suntem pregătiți pentru astfel de dezastre majore, dar încă nu aveam o imagine concretă. Când am ajuns acolo, telefoanele, datele, aproape totul era picat sau mergea foarte greu.

De acolo am fost direcționați spre regiunea Hatay, spre Antakya. Coordonarea de la acel moment a fost destul de dificilă pentru că, din câte ne-au spus, noi am fost primiți la AFAD de către voluntari veniți din toate părțile Turciei. Din păcate, au fost foarte multe victime și în rândul autorităților”, a declarat Marian Cosmin Bunoiu, pentru Euronews România.

Militar român despre amploarea dezastrului după cutremurul din Turcia. „Era ceva suprarealist, mai rău decât în Guernica lui Picasso”

Militarul a mărturisit că în primele ore de la momentul sosirii în Turcia, salvatorii români și-au găsit „foarte greu” locul pentru a putea începe să intervină.

„Era un haos, pe străzi era ceva de nedescris. Era ceva suprarealist, mai rău decât în Guernica lui Picasso”, a precizat reprezentantul ISGU.

Bunoiu a mai spus că, din punctul său de vedere, nu crede „că poate fi dată la televizor sau pe Internet o imagine de ansamblu” asupra calamității din Turcia.

Când vezi de sus, nu vezi durerea din stradă. Când vezi imagini din stradă, nu vezi toată imaginea per total.

Nu puteam să procesez pe loc. În primele zile mă uitam și nu îmi venea să cred când vedeam zeci, poate sute de locuri prăbușite unul peste altul. Blocuri de 8-10 etaje ajunseseră la înălțimea de trei-cinci metri.

Era o imagine de infern, ca de început de apocalipsă. Familii întregi așteptau lângă clădirile prăbușite ca salvatorii să le găsească rudele sub dărâmături. Copiii erau singuri pe stradă, umblau răniți”, a mai spus salvatorul.

De asemenea, el a povestit că salvatorii români din cele două echipe au avut o misiune dificilă.

„Echipele noastre au făcut tot ce au putut. Imaginea era cruntă. Stânga și dreapta cum priveai trebuia să ai un suflet de fier, dar colegii mei și cei care au lucrat în zonele distruse sunt adevărații salvatori.

Colegii mei au reușit să depășească orice barieră psihologică și au dat tot ce au putut. Încă din prima clipă în care s-au suit în avion erau pregătiți să salveze cât mai multe vieți”, a mai precizat Bunoiu.

„La fiecare 10 secunde trecea câte o ambulanță cu sirenele pornite”

„În prima zi, toți turcii, toți oamenii s-au mobilizat foarte mult și puneau mână de la mână să tragă de dărâmături, să încerce să scape cât mai mulți oameni.

Cel puțin în zona Hatay, ambulanțele erau ca un roi de mașini albe. Treceau pe lângă baza noastră, la fiecare 10 secunde trecea câte o ambulanță cu sirenele pornite.

Nu a părut să-ți pierd controlul în primele zile, dar pe măsură ce aceste ambulanțe treceau din ce în ce mai rar, în mintea lor disperarea lor creștea și conștientizau ce se întâmplă”, a mai povestit militarul care a revenit în Turcia în urmă cu câteva zile.

Salvator român trimis în Turcia. „Această calamitate este de-o anvergură fără precedent, cel puțin în istoria modernă”

De asemenea, lt. col. Bunoiu a povestit despre momentul în care a fost la un pas de a ceda psihic.

„Pot să spun când mă deplasam printre ruine, mă duceam către echipa noastră, erau o mulțime de copii - 10-15 copii - adunați sub un cort improvizat făcut din cearceafuri. La un moment dat, o fetiță s-a întors și m-a privit în ochi, m-a afectat atât de tare.

Am avut puțin ca să cedez moral și psihic, dar mi-am adus aminte pentru ce sunt acolo. În acel moment mi-am dat seama cât sunt de neputincios în fața viitorului acelui copil”, a povestit el.

Salvator ISGU: „Cutremurul este cel mai parșiv dezastru care poate avea loc”

De asemenea, reprezentantul ISGU a afirmat că a discutat cu mai mulți specialiști cu experiență în misiuni de căutare-salvare care au admis că seismul puternic din Turcia este o „calamitate este de-o anvergură fără precedent”.

„M-am întâlnit cu experți cu experiență foarte mare în acest domeniu de 30 de ani și aproape toți au spus că această calamitate este de-o anvergură fără precedent, cel puțin în istoria modernă.

Cutremurul este cel mai parșiv dezastru care poate avea loc. Dacă din fața unei inundații sau a unui incendiu te poți evacua, ai timpul necesar, în fața unui cutremur care survine brusc. Uitați, în cazul Turciei, s-a produs când oamenii dormeau. Este foarte dificil să-l contracarăm”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE