Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kamala Harris susține că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina

Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat, sâmbătă, că Statele Unite au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității în războiul din Ucraina. Acuzațiile au fost lansate, cu câteva zile înainte a marcarea unui an de la invazia forțelor ruse asupra Ucrainei, relatează The Wall Street Journal.

Kamala Harris a făcut aceste afirmații la conferința de securitate de la Munchen.

„Încă din primele zile ale acestui război neprovocat, am asistat la atrocități și crime de război îngrozitoare comise de forțele rusești", a declarat vicepreședintele SUA, la un forum de securitate globală și de politică externă.

„Am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială: Acestea sunt crime împotriva umanității", a afirmat Kamala Harris.

Vicepreședintele american a mai precizat că militarii ruși au comis „atacuri sistematice împotriva civililor - crime oribile, tortură, viol și deportare. Execuții, bătăi și electrocutări", a adăugat ea.

În discursul susținut la conferința de securitate de la Munchen, Kamala Harris a amintit că militarii ruși au bombardat în Mariupol o maternitate, unde o tânără însărcinată a murit, dar și un teatru, atac ce a provocat moartea a sute de persoane.

Conferința de securitate de la Munchen a fost deschisă vineri cu un mesaj video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precum și cu discursuri ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale cancelarului german Olaf Scholz. Principalul subiect al reuniunii este războiul din Ucraina, la aproape un an de la declanșarea conflictului armat. La discuții participă parte oficiali din 96 de țări, cu excepția Rusiei care a doua oară consecutiv nu va fi reprezentată de niciun demnitar.

Conferința de securitate de la Munchen 2023 este prezidată pentru prima oară de Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel. El a explicat că a decis să nu invite o delegație rusă la reuniune, pe motiv că nu vrea să ofere președintelui rus Vladimir Putin și Guvernului său o platformă pentru propaganda lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE