Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Risc crescut de epidemii în Siria. Crucea Roșie avertizează că țara s-ar putea confrunta cu o criză sanitară

Siria s-ar putea confrunta cu epidemii în urma cutremurelor, dacă sute de mii de persoane strămutate nu vor primi în curând locuințe permanente, a declarat directorul global al Crucii Roșii. În același timp, bilanțul victimelor va continua să crească, a avertizat un oficial ONU.

Impactul cutremurului din Siria asupra accesului la locuințe, apă, combustibil și alte facilități ar putea duce la o criză sanitară, a declarat secretarul general al Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Jagan Chapagain, secretarul general al Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie:Situația sanitară este deja sub presiune, ceea ce face ca situația să fie mult mai dificilă. Lipsa de combustibil îngreunează și mai mult situația. Inflația recentă din cauza crizei economice face ca lucrurile să fie mult mai complicate. Sistemul de sănătate a fost puternic afectat de COVID-19. Așadar, (cutremurele n.r.) nu fac decât să agraveze o situație deja existentă, dificilă.”

Întors recent din orașul sirian Aleppo, care anul trecut s-a confruntat cu o epidemie de holeră, șeful Crucii Roșii a adăugat că familiile care stau în adăposturi improvizate, fără încălzire adecvată, au nevoie urgentă de locuințe.

Jagan Chapagain, secretarul general al Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie: „Este încă foarte frig, foarte, foarte frig. Iar oamenii locuiesc în acele centre comunitare. Trebuie să spun că Semiluna Roșie din Siria a ajuns acolo foarte, foarte repede și multe organizații aduc ajutoare. Dar oamenii trăiesc încă în condiții rudimentare, în săli de școală foarte, foarte reci, de exemplu, pe care le-am vizitat. Așadar, adăpostul este într-adevăr prioritatea numărul unu în acest moment.”

ONU trimite ajutoare în Siria

ONU a reușit să trimită recent primul convoi cu articole nealimentare, corturi, pături și îmbrăcăminte, prin punctul de frontiera Bab al-Hawa. Potrivit aceleiași organizații, în prezent au fost deschise mai multe puncte de frontieră și peste 120 de camioane cu ajutoare au ajuns deja în nordul Siriei.

Muhannad Hadi, reprezentant al Biroului ONU pentru coordonarea activităților umanitare: „Încă de la început, am solicitat să folosim toate modalitățile pentru a ajunge la populația din nord-vestul Siriei, dincolo de graniță. Și până acum, am reușit să deschidem încă două puncte de trecere dinspre Turcia. Așadar, avem trei puncte transfrontaliere. În ceea ce privește linia de demarcație, după cum știți, este o operațiune foarte complexă. Există diferiți actori, există considerente de securitate care trebuie luate în calcul și lucrăm cu toate părțile pentru a ne asigura că ajungem la oamenii din acea zonă.”

Dar, până acum, niciun convoi de ajutoare nu a trecut prin teritoriul controlat de Damasc către zonele ocupate de rebeli. Asta deoarece gruparea rebelă care controlează o mare parte din nord-vestul țării, a refuzat să permită trecerea ajutoarelor dinspre zonele guvernamentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE