Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul din subteran: parcările pline cu mașini pe GPL. Șeful ANPM: Acest gaz poate lua foc oricând

Parcările subterane sunt pline de mașini GPL, cu toate că șoferilor este interzis acest lucru prin lege. ”Pot naște tragedii imense” în cazul producerii unui incendiu sau a unei explozii, a avertizat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). În direct la Euronews România, Laurenţiu Alexandru Păştinaru a făcut apel la administratorii acestor spații de parcare să ia măsuri pentru respectarea interzicerii accesului în subteran a autoturismelor dotate un instalații GPL. De asemenea, a cerut parlamentarilor înăsprirea legii și aplicarea de amenzi mai mari pentru a preveni eventualele accidente.

Președintele ANPM a evidențiat că multe dintre mașinile pe GPL nu au omologare de la Registrul Auto Român (RAR) deoarece proprietarii montează provizoriu aceste instalații. Mai mult, șoferii mașinilor pe GPL folosesc parcările subterane, cu toate acest lucru este interzis prin lege.

Trebuie să fim foarte atenți la parcarea lor în subteran deoarece pot naște tragedii imense.

Am făcut acest apel ca toate centrele, asociațiile de proprietari să fie mult mai atente, să vină cu panouri mult mai vizibile și mult mai mari, să facă controale aleatorii ale mașinilor.

Pot pune și senzori la nivelul solului deoarece gazul petrol lichefiat este mult mai greu decât aerul și rămâne la nivelul solului. Tocmai de aceea este un pericol. Vă dați seama ce se poate întâmpla în urma unei țigări aruncate într-o parcare sau altă nenorocire”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), la Euronews România.

Laurenţiu Alexandru Păştinaru a evidențiat că ”fiecare parcare are un regulament care interzice accesul mașinilor pe GPL”.

”Nu este de ajuns pentru că oamenii nu țin cont și parchează în aceste parcări subterane cu astfel de mașini și trebuie să luăm măsuri. (...)

Administratorii acestor parcări pot să se adreseze Poliției locale când descoperă aceste mașini. Poliția Locală vine și amendează”, a menționat șeful ANPM.

Păştinaru a menționat că a discutat cu mai mulți parlamentari pentru a îmbunătăți legislația privind mașinile GPL. ”Să venim cu amenzi, să specificăm exact instituțiile care pot veni și face controale în aceste spații. Amenzi usturătoare”, a explicat el.

De ce pot fi periculoase mașinile GPL dacă sunt parcate în subteran

”Este riscul mare. Chiar dacă gazul se dispersează, este un pericol deoarece vorbim despre gaz petrolier lichefiat care poate lua foc oricând.

Vă dați seama că aceste mașini care nu au omologare sau instalațiile care nu sunt puse de firme autorizate, din informațiile mele, știu că Poliția rutieră trebuie să facă astfel de controale și mașinilor li se poate ridica talonul și acestea nu mai pot circula”, a mai spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Ce avantaje au mașinile pe GPL

”Noi suntem pro mașinilor pe GPL, dar trebuie să știm că aceste mașini nu trebuie parcate în aceste parcări subterane.

În primul rând, mașinile pe GPL au o ardere mai combustibilului mult mai rapidă, pentru că ea este nepoluată. Mașinile pe GPL sunt mai puțin poluante decât benzina, chiar și cu 15%. GPL-ul nu conține substanțe periculoase precum benzina - de exemplu: benzen, sulf sau plumb”, a concluzionat Păştinaru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE